Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret cezası alan Cem Uzan’ın ifade özgürlüğünü ve makul sürede adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine hükmetti.
Uzan, Temmuz 2003’te Bursa’da Genç Parti mitinginde, “Sen ne biçim Müslüman’sın. Senin gözünü korku ve ihtiras bürümüş. Sende Allah korkusu kalmamış. Sen Allahsız olmuşsun. Allahsız herif” demişti.
Hakaret suçlamasıyla yargılana Uzan, Eylül 2008’de sekiz ay hapis ve 688 TL para cezası almıştı.
Yargıç denetimli serbestlik çerçevesinde, Uzan’a öfke kontrolü eğitimi ve kişisel gelişim üzerine beş kitap okuma şartı getirmişti.
Bir yılı rehber kontrolünde beş yıl denetim altında tutulmasına karar verilen Uzan, dosyayı AİHM’e taşımış, sözlerinin siyasi bir tartışma bağlamında söylendiğini savunmuştu.
BBC Türkçe’nin haberine göre AİHM bugün verdiği kararla Uzan’ın sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna hükmetti.