AB'den 'vize serbestisi' şartı: 'Terörle mücadele yasası' yumuşasın

 

AB dışişleri bakanları, Türkiye’ye ‘vize serbestisi’ için ‘terörle mücadele yasası’nın yumuşatılması gerektiğini vurguladı. Toplantıda ‘Zeytin Dalı Harekatı’ da gündeme geldi.

Fotoğraf: Reuters

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, ‘vize serbestisi’ sağlanması konusunda AB’nin karşılanmasını talep ettiği 72 kriter konusunda Türkiye’nin yapmayı planladığı değişiklikleri içeren çalışmaların tamamlandığını 7 Şubat’ta söylemişti.

‘Türk hükümetinden bazı işaretler geliyor’

Deutsche Welle’nin haberine göre Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da düzenlenen AB dışişleri bsakanları toplantısında Türkiye’ye ‘vize serbestisi’ konusu görüşüldü.

Çelik’in de katıldığı toplantıda AB, Türk vatandaşlarına ‘vize serbestisi’ sağlanmasını ‘terörle mücadele yasası’nın yumuşatılması şartına bağladı. Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynder, “Türkiye bu yasayı AB değerleriyle uyumlu hale getirirse, vize kolaylığı konusunda ilerleme sağlanır” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye’nin gönderdiği belgeleri incelediklerini belirterek, “Türkiye Avrupa’nın kendisi için en güvenilir komşu olduğunu prensipte biliyor ve iyi bir ilişki onların yararına olacaktır” dedi. Türk hükümetinden bazı işaretler geldiğini söyleyen Hahn, ancak hukukun üstünlüğü konusunda durumun hala tatmin edici olmadığını kaydetti.

‘Cenevre sürecinin zorlaşmasından endişe ediyoruz’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 26 Mart’ta, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk’la bir araya gelecek.

Toplantıda, ‘Zeytin Dalı Harekatı’ da görüşüldü. Bakanlar operasyonda siviller konusundaki endişelerini de dile getirdi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Suriye’de askeri operasyonların amacının bugüne dek olduğu gibi IŞİD’le mücadele olması gerektiğini, AB’nin BM’nin Suriye’de barış için yürüttüğü süreci desteklediğini, bunun Suriye’de güvenilir bir siyasi geçiş için tek yol olduğunu söyledi.

AB dönem başkanlığını yürüten Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ekaterine Zaharieva ise Türkiye’nin güvenlik konusundaki kaygılarını anladığını belirtti ve “Ancak bizler doğal olarak operasyonda sivil ölümlerinden ve Cenevre sürecinin zorlaşmasından endişe ediyoruz” dedi.

‘DEAŞ’la yürütülen mücadeleye de katkı sağlayacak’

AA’nın aktardığına göre, bakan Çelik, toplantıda Afrin’e yönelik operasyona ilişkin ayrıntılı bilgi verdiğini belirterek, “Bazı kaygılar ve endişeler sürekli olarak dile getiriliyor. Özellikle vurguladığım konular şunlardır. Zeytin Dalı Operasyonu kayıtsız şartsız uluslararası hukuka uygun bir operasyondur. Türkiye’nin etrafında bir terör koridoru oluşturulmaya çalışılıyor. Bu terör koridoruna karşı en güçlü şekilde tepki vermemizden daha doğal bir şey yoktur” dedi.

Çelik, operasyonun IŞİD’le mücadeleyi zayıflatabileceği yönündeki değerlendirmelerle ilgili de konuştu: “Tam tersi olduğu açıktır. Rakka’da olduğu gibi, Afrin’de de PKK’nın PYD ve YPG ile yakın ilişki içerisinde olduğu nettir. Üstelik, PYD’nin hakimiyet kurduğu bölgelerde güvenlik açıkları yüzünden, yabancı terörist savaşçılar denilen DEAŞ militanları oradan Türkiye’ye ve Avrupa’ya gelmektedir. Bizim orada sağlayacağımız güvenli bölgeyle birlikte esasında DEAŞ militanlarının da Türkiye ve Avrupa’ya geçişi engellenecektir. Dolayısıyla PYD ile yürütülen mücadelenin aynı zamanda DEAŞ’la yürütülen mücadeleye de katkı sağlayacağı açıktır.” 

AB’ye vize için vaat: Eleştiri ve haberciliğin suç olmayacağı TMK’da vurgulanacak

Bakan duyurdu: ‘Vize serbestisi’ için 72 kriterde çalışmaları tamamladık

AP’de Türkiye özel oturumu: ‘Yeni cephe açmak Türkiye’yi güvenli kılmaz’

Almanya’da ‘büyük koalisyon’ anlaştı: Türkiye’nin AB müzakereleri dondurulacak

AB bakanı, AP raportörü Piri’yi ‘hükümsüz’ ilan etti: Söylediklerini ciddiye almıyoruz

AB’den Türkiye’ye ‘zaman ayarlı’ mesaj: Alternatif arayışına girmek akıllıca değil

Ankara, Avrupa Konseyi’ne bağışı azalttı: Türkçe çalışma dili listesinden çıkarılacak