AKP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Altın Portakal Film Festivali’nde ön jüri tarafından seçilmesine rağmen festival yönetimi tarafından belgesel yarışma programından çıkarılan ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek‘ adlı Gezi belgeseli, festivale ‘yeni versiyonu‘yla davet edildi.

Altyazıdan küfür çıkarıldı
Yönetmen Reyan Tuvi, filmin İngilizce altyazısında bir küfür çevirisini kaldırması sonrası yeniden davet aldığını açıkladı.

Altın Portakal Film Festivali’nin internet sayfasından yapılan duyurudaysa, ”Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Reyan Tuvi’nin ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ filminin yeniden gönderilen versiyonunu, yapılan değerlendirme sonucunda yarışmaya davet etmiştir’‘ denildi.
Ne olmuştu?
Reyan Tuvi’nin yönetmeni olduğu filmde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a küfredilen bölümlerin yer aldığı ve söz konusu ifadelerin hukuki danışmanlara göre suç teşkil ettiği belirtilmişti. Belgeselin yarışmadan çıkarılmasına gerekçe olarak da, Türk Ceza Kanunu’nda hakaret ve cumhurbaşkanına hakaret suçlarını düzenleyen 125’inci ve 299’uncu maddeleri gerekçe gösterilmişti.
Bu karar ön jüri üyeleri Berke Baş, Ayşe Çetinbaş ve Seray Genç tarafından sansür olarak değerlendirilirken, Ulusal Belgesel Film Yarışması Ana Jüri Başkanı Can Candan da jüri başkanlığından çekilmişti.