Trump: İran cumhurbaşkanıyla görüşeceğim

ABD Başkanı Donald Trump, İran Cumhurbaşkan Hasan Ruhani ile 2015 nükleer anlaşmasındaki anlaşmazlığı daha doğru koşullarda görüşmek üzere bir araya geleceğini açıkladı.

Fotoğraf: Reuters

Reuters’in haberine göre Fransa’nın Biarritz kentindeki G7 zirvesinde konuşan Trump, İran’a zarar veren ekonomik yaptırımların tazmin edilmesini ise söz konusu görüşme içeriğinden ayrı tuttu.

ABD lideri Ruhani ile görüşmesinin, ‘gelecek haftalarda yapılmasının öngörüldüğünü’ söyleyerek, İran’ı ‘muazzam potansiyel barındıran ülke’ olarak tanımladı: “Çok iyi hissediyorum. Öyle sanıyorum ki, Ruhani, görüşmek ve durumlarını düzeltmek isteyecektir. (Yaptırımlardan) Çok kötü yara aldılar.”

İran’ın son zamanlardaki ‘çatışmayı tırmandırıcı söylemleri’ne de değinen Trump, İran’ın bölgedeki ABD çıkarlarına karşı bir hareketinin, ‘şiddetli bir güçle’ karşılanacağını söyledi: “İranlılar dediklerini yapamaz, yapacak olurlarsa çok şiddetli bir güçle karşılaşacaktır. Bu yüzden, onların iyi davranacaklarını düşünüyorum.”

ABD lideri, yaptırımlar dolayısıyla İran’ın ekonomisine verilen zararı tazmin etme konusuna da açık olmadıklarını belirtti. Buna karşılık Trump, çok sayıda ülkenin, İran’a bir kredi marjı tanınmasını istediğini ve bunun tartışıldığını belirterek, “Hayır, bunu ödemeyeceğiz, ödemeyiz” dedi.

Öte yandan Ruhani’nin, İran’daki tek politika belirleyicisi olmadığı, ABD karşıtı söylemleriyle bilinen dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in bu konuda asıl söz sahibi olduğu biliniyor.