'Boğaz'da cinnet'

New York Times’ın ardından, The Economist dergisi de Türkiye’de yaşanan son siyasi gelişmeleri ele alıp Başbakan Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi. ‘Boğaz’da cinnet’ başlıklı haber analizde, “Başbakan’ın yabancı komploculara yönelik saldırıları artık seçmeni ikna edemeyebilir” yorumu yapıldı.

‘Yolsuzluk skandalı dinecek gibi değil’

The Economist haberine, eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın, Erdoğan salı günü grup toplantısında konuşurken attığı “Çok laf yalansız /çok mal haramsız olmaz!” tweetine değinerek başladı. “Bakanların, Başbakan’a yakın işadamlarının ve daha da kötüsü Başbakan’ın ailesinin karıştığı üç ayaklı yolsuzluk soruşturmasından yaklaşık bir ay sonra, skandal dineceğe benzemiyor” ifadesini kullanan dergi, şu yorumu yaptı:

‘Örtbas şüpheleri güçlendi’

Erdoğan tüm yaşananları ‘İsrail, ABD, onların finansörleri ve yabancı basının komplosu olarak resmetmek için yoğun çaba harcıyor. Onların hükümetine ve Türkiye’ye zarar verme çabalarının, eski müttefiki ve ‘sahte peygamber’ Fethullah Gülen’in yargı ve emniyetteki müritlerince uygulandığını savunuyor. Fakat birçok Türk bu hikâyeyi kof bulmaya başladı. Gülen’le bağlantılı olduğu öne sürülen binlerce polis, hâkim ve savcının görev yerlerinin ‘darbe’ girişiminin parçası oldukları gerekçesiyle değiştirilmesi, örtbas şüphelerini güçlendirmekten başka bir işe yaramadı.”

Chuck Hagel niçin gelmedi?

Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan hakkındaki iddiaları hatırlatan The Economist, “Erdoğan’ın yanıtı daha da derin bir çukur kazmak oldu” ifadesini kullandı. Dergi, Erdoğan’ın TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ı vatan haini ilan ettiğini, ABD Büyükelçisi Frank Ricciardone’yi sınırdışı etmekle tehdit ettiğini ve ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın Türkiye ziyaretini net bir açıklama yapmadan ertelediğini hatırlattı. The Economist, Gülen’in Erdoğan’la ‘tezat’ içeren bir tavır sergileyip ‘kışkırtıcı’ bir dilden kaçındığını da yazdı.

‘Seçmen ‘yeter’ diyebilir

Doların TL karşısındaki yükselişine de işaret eden dergi, haber analize şu yorumla nokta koydu: “Tüm bu baskının karşısında, Erdoğan’ın bir zamanlar şüphe götürmeyen popularitesi erimeye başlamış olabilir. Türkiye Başbakanı atıp tutmaya devam ederse, seçmenler ‘yeter’ demeyi tercih edebilir. Son anketlere göre, AKP yerel seçimde İstanbul’u CHP’ye kaptırabilir. Ve bu yaz düzenlenecek başkanlık seçimleri de belirsiz görünüyor.”