Çavuşoğlu ile görüşen Pompeo: Yaptırımlar ciddiyetimizin göstergesi

 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinden sonra, “Türkiye’ye yönelik yaptırımlar ABD’li pastörün iadesi konusunda çok ciddi olduğumuzun göstergesi” dedi. Bununla birlikte iki bakan ‘pastör krizi‘nin çözümü konusunda çaba gösterme konusunda mutabakata vardı.

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Washington, İzmir’de tutuklu pastör Andrew Craig Brunson’ın serbest bırakılmaması nedeniyle uygulayacağını açıkladığı yaptırımların ilk adımı olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e ABD’ye giriş yasağı koymuş ve varsa bu ülkedeki mal varlıklarının dondurulmasına karar vermişti. ABD Senatosu da bu karardan birkaç saat sonra Türkiye’ye F-35 silah sistemlerinin satışını engelleyecek karar tasarısını jet hızıyla oylayıp kabul etmişti.

Çavuşoğlu ve Pompeo’nun yapacağı görüşme krizin aşılması adına başlayacak diplomatik temasların ilk adımı olması açısından önem taşıyordu.

51. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere Singapur’da bulunan Çavuşoğlu ve Pompeo’nun görüşmesi Türkiye saati ile 07.30’da başladı, saat 08.00 sıralarında görüşmenin bittiği haberi geldi.

İki bakan sorunların çözümü için çalışma konusunda mutabık kaldı. ABD Dışişleri Bakanlığı görüşmenin yapıcı geçtiğini açıkladı. Pompeo ise “Türkiye’ye yönelik yaptırımlar ABD’li rahibin iadesi konusunda çok ciddi olduğumuzun göstergesi” dedi.

‘Pastör Brunson tedirgin’ diyen avukat: Dosyaya yeni gizli tanıklar ekleniyor

Albayrak’tan ABD’ye diplomasi çağrısı: Süreç yapıcı çabalarla sonuçlansın

‘Pastör yaptırımı’ doları yeni rekora taşıdı: 5.1 liraya dayandı

Bu da İYİ Parti’nin ABD’ye misilleme önerisi: Trump Towers’a el konulsun

Barolar Birliği, Washington’ı ABD barolar birliğine şikayet etti

Kılıçdaroğlu misilleme istedi: ABD’li bakanlara aynı yaptırım uygulansın

Oktay’dan ABD’ye: Büyük devlet olmanın gereğini yaparız

ABD’nin mal varlığını dondurma kararı aldığı Soylu: Bir malımız var, FETÖ

ABD’nin malvarlığını dondurma kararı aldığı Bakan Gül: Yurtdışında tek kuruşum yok

ABD Başkan Yardımcısı: Yaptırımlar pastör serbest bırakılana kadar sürecek

ABD’den yaptırım üstüne yaptırım: F-35 satışını durduran tasarı Senato’dan geçti

ABD’nin malvarlığını dondurma kararı aldığı Bakan Gül: Yurtdışında tek kuruşum yok

Dört partiden ABD’ye karşı ortak açıklama: Milletimizin kararlılığını ifade ediyoruz

Bloomberg: ABD’yle pazarlıkta Çavuşoğlu ‘Halkbank şartı’ koştu, anlaşma çöktü

Dışişleri’nden ‘yaptırım kararı’na: Saldırgan tutumun karşılığı aynıyla verilecek

Hükümetten ‘yaptırım kararı’na: Karşı yaptırım listesi hazırlanıyor, tedbir alınacak

‘Pastör krizi’: ABD’den bakanlar Soylu ve Gül’e yaptırım kararı