Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, “Dünyanın her yerini vurabilecek kapasitede bir nükleer füzeye sahibiz” açıklamasına ABD’den yanıt geldi: “Amerikan halkı emin olsun ki, biz tam olarak hazırız ve hazırlıklıyız.”
ABD’nin 26 yıl sonra nükleer programını geliştirmeye başlayacağını duyurmasının ardından Putin’in yeni nükleer füze ürettiklerini açıklaması, 2. Dünya Savaşı’nı takip eden 50 yıl boyunca ABD ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan ‘Soğuk Savaş’ atışmalarını hatırlattı.

Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan ABD Savunma Bakanlığı sözcülerinden Dana White, Putin’in ABD’nin yeni nükleer programından endişe duyduğunu söylemesine ilişkin bir soruyu “Güvenilir bir caydırıcılığa sahip olduğumuza emin olmamız gerekir. Bu ülkeyi ne olursa olsun savunmaya hazır olduğumuzdan eminiz” diye yanıtladı.
White şunları söyledi: “Nükleer Durum İnceleme Belgesi’nde düşük kapasiteli nükleer silah gereksinimini ortaya koyduğumuzda, bunun Rusya’nın yaptıklarından dolayı olduğunu belirttik. Bu, Orta Ölçekli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’na aykırı değil. Güvenilir ve caydırıcılığı olan nükleer gücümüzü elimizde bulundurduğumuzdan emin olmalıyız. Şundan da eminiz ki bu ulusu ne pahasına olursa olsun savunmaya hazırlıklı ve hazırız.”
White, ABD’nin füze savunma sistemlerini güncelleyerek caydırıcılık gücünü artırmasının Rusya’ya yönelik olmadığını vurgularken “Kuzey Kore gibi ‘haydut devletlere’ karşı” dedi.