Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 1973’ten bu yana en kurak yılın yaşandığını söyledi.

Eroğlu, İstanbul’da su kıtlığı yaşanacağına yönelik verilere, 2016 yılının şubat ayında “İstanbul’da Malazgirt Zaferi’nin bininci yılı 2071’e kadar kadar suyumuz var” sözleriyle yanıt vermişti.
Eroğlu, bundan yaklaşık iki yıl önce İstanbul’da ‘su kesintisi’ yaşanmayacağını, “Aksi takdirde bıyıklarımı kesmek durumunda kalacağım” sözleriyle savunmuştu.
‘Vatandaşlarımız farkına varmadı’
AA’ya konuşan bakan, “Son 44 yılın en kurak su yılını geride bıraktık. Buna rağmen yaptığımız yatırımlar sayesinde vatandaşlarımız bunu hissetmedi” dedi.
Bu yılki yağış durumunun ‘olağanüstü kurak’ sınıflamasına girdiğini aktaran Eroğlu, Türkiye’nin 2007 yılında kurak bir yıl geçirdiğini hatırlattı.
Eroğlu şöyle devam etti: “O yıl yağış durumu daha düşük bir sınıflama olan ‘şiddetli kurak’ kategorisine girmesine rağmen içme suyu hususunda vatandaşlarımız ve medya tedirgin olmuş fakat bu konuda bir sıkıntı yaşamamıştık. Geçen yıl orta dereceli, bu yıl ise çok daha şiddetli olmak üzere üst üste iki yıl kuraklığa rağmen vatandaşlarımız bu durumun farkına bile varmadı.”
‘Üç büyük ilde su sorunu yok’

AKP’nin 15 yılda 467 baraj ve 182 içme suyu tesisi açtığını söyleyen bakan, “Türkiye, su zengini bir ülke değil fakat su fakiri de değil. Düzensiz bir yağış rejimine sahip olduğumuz için yağışlı mevsimlerde suyu biriktirmek ve yağışın az olduğu dönemlerde kullanmak zorundayız. Dolayısıyla Türkiye açısından suyu biriktirmek için baraj ve göletleri inşa etmek bir zarurettir” diye konuştu.
Eroğlu, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki içme suyu barajlarındaki doluluk oranlarına ilişkin de bilgi verdi.
Bakan, “İstanbul’daki içme suyu barajlarında 30 Ekim itibarıyla 494,2 milyon, Ankara’da 173,2 milyon, İzmir’de ise 131,8 milyon metreküp su bulunuyor. Hiçbir ilimizde içme suyu konusunda su sıkıntısı yaşamıyoruz” dedi.