Suriye'nin en zengin petrol sahası YPG'nin eline geçti

 

Omurgasını YPG’lilerin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Suriye’nin en önemli petrol sahası El Ömer’i ele geçirdi.

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Deir ez Zor vilayetine bağlı bölge, Suriye’nin en verimli petrol sahası ve savaştan önce ülke ekonomisinin can damarlarından biriydi. Suriye petrol rezervinin yüzde 80’ini barındıran El Ömer sahası, Nisan 2014’ten bu yana IŞİD’in elindeydi.

Orduyla yarışıyorlardı

Suriye ordusu ile DSG arasında son bir ayda El Ömer’i ele geçirmek için adı konmamış bir yarış vardı.

Ordu bölgeye batıdan girmek için Fırat nehri kıyılarında IŞİD’le çarpışırken, SDG bir gün içinde kuzeyden yaklaşık 30 kilometre ilereyerek El Ömer’i ele geçirdi.

Reuters’in haberine göre, DSG’nin sözcülerinden Liva Abdulah, “Bölgeyi önemli bir kayıp vermeden özgürleştirdik” dedi.

DSG’nin açıklamasında da Suriye ordusu birliklerinin bölgeye 2 kilometre uzaklıkta olduğu öne sürüldü.

Rakka’da Öcalan posteri: Erdoğan ABD’den izahat istedi

Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni gerginliğe doğru: Rakka’da Öcalan rüzgarı estirdiler

DSG: Rakka bizim kontrolümüzde

‘Halifeliğin sonu’ yakın: Rakka düştü düşecek!

Yüzlerce IŞİD militanı KBY’ye teslim oldu

ABD ‘ağız değiştirdi’: ‘YPG’ye silah yardımı’ Rakka’dan sonra da devam edecek

Türkiye de doğruladı: DSG’nin Rakka operasyonunda İncirlik de kullanılıyor

Türkiye’nin Afrin’i vurmasının ardından ABD: Rakka’yı kurtarmaya odaklandık

Başbakan yardımcısı ‘şart koştu’: El-Bab’ın, İdlib’in güvenliği için Afrin temizlenmeli

TSK: YPG’nin Afrin’de açtığı taciz ateşine misliyle karşılık verildi

TSK: Azez-Cerablus hattında 229 yer ve 1910 kilometrekarelik alanda kontrol sağlandı