Sabah gazetesi muhabirine yalan haber yaptığı gerekçesiyle hapis cezası verildi.

BirGün’den Uğur Koç’un haberine göre gazetenin Ege bölgesinde çıkardığı ‘Sabah Egeli’nin muhabiri Ertan Gürcaner, 15 Temmuz’un ardından 17 ve 19 Ağustos 2016 tarihlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe hakkında iki haber yaptı.
Haberlerde Gökçe’nin darbeci askerlerle fotoğraflarının ortaya çıktığı belirtilerek “Çankayalı Gökçe FETÖ’cülerle Beraber” dendi.
Haberde, 2014’ten sonra çekilen fotoğrafların 15 Temmuz’dan ne kadar öncesine ait olduğunun bilinmediği ifade edilerek “Gökçe’nin samimi pozlar verdiği iki darbeci eski generalle ne tür bir ilişkisinin bulunduğu henüz açıklığa kavuşmadı” diye yazıldı.
Haberlerin ardından Gökçe hakkında inceleme başlatıldı.
‘Eleştirme hakkını kullandı’
Buna karşılık Gökçe’nin şikayeti üzerine gazeteci hakkında dava açıldı.
Gökçe’nin avukatı Burak Güner, fotoğrafın darbe girişiminden bir yıl önce mayısta çekildiğini, fotoğrafın müvekkilinin sosyal medya hesabında bulunduğunu, görselin hesaptan alınarak kasıtlı biçimde kullanıldığını belirtti.
Gürcaner’in avukatı Özlü Özgür, fotoğrafın sosyal medya hesabından alınmadığını savunarak gazetecinin ‘eleştirme ve sorgulama hakkı’nı kullandığını ifade etti.
Ceza çıktı
Mahkeme, Gürcaner’e ‘basın yoluyla asılsız haber yaparak hakaret ve iftira suçlarını işlediği’ gerekçesiyle bir yıl 15 gün hapis cezası verdi. Ancak ceza daha sonra hükmün açıklanması geri bırakılarak beş yıl denetimli serbestliğe çevrildi.
Fotoğrafın hikayesi
Öte yandan fotoğrafların 21 Mayıs 2015’te Hava Kuvvetleri’nin kuruluşunun 104’üncü yıldönümü nedeniyle Çiğli 2’nci Ana Jet Üssü’nde gerçekleştirilen kutlama törenleri öncesinde, İzmir büyükşehir belediyesi tarafından bölgede yapılan yol, otopark ve çevre düzenlemesi gibi çalışmalar devam ederken çekildiği öğrenildi.