Antalya'da yedi 'Gezi sanığı'na toplam 291 yıl hapis istemi

Antalya’da Gezi eylemlerine destek amacıyla yapılan protestoda gözaltına alınarak haklarında dava açılan yedi kişi yarın hakim karşısına çıkacak. 28 polis ve beş resmi kurumun şikayetçi olduğu sanıklar için toplam 291 yıl hapis isteniyor.

Örgüt üyeliğiyle suçlanıyorlar

antalya1

Gezi eylemlerinin zirveye ulaştığı  31 Mayıs 2013 gecesi Antalya Çallı kavşağında gerçekleştirilen protesto sonrasında gözaltına alınan Fecri Ataseven, Hamit Umut Baran, Naim Doğan, Şilan Tekmenüray, Ersin Elyakut, Hacı Bey Temur ve Başar Gürbüz’e yöneltilen suçlamalar şöyle:

Silahlı terör örgütü üyesi olma
Memura etkin direnme
Toplantı gösteri yürüyüşü yasasına muhalefet etme
Kamu malına zarar verme

4 Eylül 2013 günü gözaltına alınana sanıklardan Fecri Ataseven ve Hasan Umut Baran aynı gün tutuklanarak Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Diğer beş sanık ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. Ataseven ve Baran, dört ay 11 gün süren tutukluluğun ardından 13 Ocak 2014 günü çıkarıldıkları ilk mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Beş kurum ve 28 polis şikayetçi

20140116 gezi bw

Yarın hakim karşısına çıkacak yedi sanıktan Antalya Valiliği, Karayolları 13’üncü Bölge Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Kepez Belediyesi yaralama iddiasıyla 28 polis memuru da şikayetçi oldu.

Savcılık iddianamesine göre sanıklardan Ersin Elyakut 39, diğer altı sanık ise 42’şer yıl hapis istemiyle hakim karşısına çıkacak.

Sanıklar hakkında;

Silahlı terör örgütüne üye olmadan 15’er yıl

Memura etkin direnme suçundan 12’şer yıl

Kamu malına zarar vermeden 9’ar yıl ve

Toplantı gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet suçlarından bir sanığa üç yıl, altı  sanığa ikişer kez olmak üzere altışar yıldan, toplam 291 yıl hapis cezası isteniyor.