Trump'ın 2018 bütçe teklifinden: Çevre ve tarıma kesinti, savunmaya öncelik

 

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018’e ilişkin bütçe teklifi yayınlandı.

Fotoğraf: Reuters

Beyaz Saray’ın yayınladığı Kongre’ye sunulacak 1 trilyon 150 milyar dolarlık teklife göre 12 bakanlıkla beraber çeşitli federal kurumlarda kesinti öngörülüyor. Buna göre Çevre Koruma Ajansı’ndan yüzde 31, dışişleri bakanlığından yüzde 29 ve tarım bakanlığından da yüzde 21 kesintiye gidilmesi hedefleniyor.

Buna karşılık savunma harcamalarında ise artış bekleniyor. Savunma bakanlığının yanısıra ulusal güvenlik ve gazi işleri bakanlıkları yüzde 9’lara kadar bütçe artışından yararlanacak. İsrail’e 3,1 milyar dolarlık yardım da planlanıyor.

Kesintilerle beraber ülkede binlerce federal çalışanın da işleri son verilecek. Ayrıca başta iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalar olmak üzere kanser araştırmalarına, sanat aktivitelerine ve düşük gelirlilere sağlanan çeşitli hizmetlere kadar birçok kamu destekli program sonlandırılacak.

‘Öncelik güvenlik’

Trump, bütçe teklifiyle ilgili konuşmasında öncelikli hedeflerinin güvenlik olduğunu tekrarladı: “Amerika’yı her şeyin önünde tutan bir bütçe, insanlarımızın güvenliğine öncelik vermek zorunda çünkü güvenlik olmadan refah olmaz.”

Bütçe teklifinin Kongre’de hararetli tartışmaları da beraberinde getireceği düşünülüyor.

Çin’den Trump’a ‘karşı hamle’: Savunma bütçesi 130 milyar avro artırılacak

Trump’ın derdi ‘savunma’: Askeri harcamalara 54 milyar dolarlık artış istedi