Fitch 'politik riskler'e işaret etti: Türkiye'nin ekonomik performansı zayıflayabilir

 

Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirmeyi bir hafta sonra açıklaması beklenen uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch, ‘politik risklerin ekonomik performansı ve bankaların aktif kalitesini zayıflatabileceği’ uyarısında bulundu.

‘Türkiye yabancı fonlamaya yüksek derecede bağımlı’

Fotoğraf: Reuters

Fitch’in resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı uyarıda, “Türk bankaları yabancı fonlamaya yüksek düzeyde bağımlı. Politik riskler ekonomik performansı ve bankaların aktif kalitesini zayıflatabilir” dendi.

Fitch, negatif görünümle değerlendirdiği Türkiye’nin ekonomik durumuna ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “BBB kredi notu ve negatif görünümle değerlendirilen Türkiye’de mevduatlar sabit, el koyulan şirketler nedeniyle maruz kalınan kredi riski minimal düzeyde, yurt dışından fonlamaya erişim korunuyor. Türkiye, Güney Afrika, Brezilya, Suudi Arabistan, Kolombiya ülkelerindeki negatif görünümler bankalar üzerindeki aşağı yönlü risklere katkıda bulunuyor.”

Fitch Türkiye’nin kredi notuna ilişkin kararını 27 Ocak’ta açıklayacak.

‘Türkiye tekrar cazibe merkezine dönüşürse kredi notunu artırır’

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu toplantısında yaptığı konuşmada, Fitch’le son bir ayda iki kez görüştüğünü belirterek şunları söyledi: “Zor bir dönemden geçtik ve maalesef bu zorluklar uluslararası değerlendirme kuruluşlarının değerlendirmelerine yansıdı. Türkiye’yi yatırımlar için tekrar güçlü bir cazibe merkezine dönüştürmeliyiz. Bunu başarırsak rating kuruluşları Türkiye’nin notunu tekrar artırır. Bizim dönemimizde kredi notları hızlı şekilde artmıştır, zorlukları aşınca yeni dönemi yansıtan patikaya yine girmiş olacağız.”

Merkez Bankası’nın dolar beklentisi olumsuz: Ay sonunda 3,76; yıl sonunda 3,86 lira

Hazine 2 milyar dolar ‘borca girdi’: Tahvilin yarısını ABD satın aldı

Şimşek’e göre hükümetin ‘kur hedefi’ yok: Piyasalar açısından ortalık biraz toz duman

Erdoğan’a göre bankacılar ‘vurguncu’: Muslukları açmayan karşısında bizi bulur

Hoşgeldin 90’lar: Asgari ücretli, memur, emekli… Dolar, zammı eritti

‘Dolar krizi’ne Erdoğan’ın ‘başkanlık’ formülü: Yeni sistem doping etkisi yapacak

Bakan Zeybekçi’ye göre doların artışı ‘spekülatif’: Türk Lirası normal seyrine döner

Erdoğan’a göre döviz de silah: Elinde doları avrosu olan teröristler…

Fitch rengini belli etti: Türkiye’nin kredi notu ay sonu düşürülebilir