İngiltere Başbakanı David Cameron’un Britanya’yı Hristiyan bir ülke olarak tanımlaması ülkede büyük tepki çekti.
Aralarında Nobel ödüllü fizikçilerin, Philip Pullman ve Sir Terry Pratchett gibi yazarların, gazetecilerin ve akademisyenlerin de olduğu 55 isim, Cameron’ı ötekileştirmeyi teşvik etmek ve Hristiyanlığa sürekli vurgu yaparak topluma zarar vermekle suçladı.
Daily Telegraph’ta yayınlanan açık mektupta, hükümetin seçilmiş hiçbir üyesinin bir inanca ya da dine öncelik vermeye hakkının olmadığı ifade edildi.

‘Yanlış nitelemeye karşıyız’
İmzacılar, dinin siyasete giderek daha fazla hücum ettiğini gördükleri için konuşmak durumunda kaldıklarını ifade etti. Mektupta, “Cameron’un sürekli olarak Britanya’yı ‘Hristiyan ülke’ olarak yanlış karakterize etmesine karşıyız ve bunun hem siyasi hem de sosyal açıdan negatif etkiler doğuracağını düşünüyoruz” denildi.
‘Hepimiz Hristiyan da değiliz’
İnsanların, hükümetin dini kimliklerini öncelik haline getirmesinden rahatsızlık duyduğuna değinen imzacılar, yapılan kamuoyu araştırmalarının Britanya nüfusunun genelinin Hıristiyan olmadığını ortaya koyduğunu hatırlattı.
2011 yılında yapılan bir araştırma, İngiltere ve İskoçya’da kendini Hristiyan olarak tanımlayan kişilerin oranını yüzde 59 olduğunu ortaya koydu. 2001 yılında ise bu oran yüzde 72’ydi.
Cameron, Britanya’nın Hristiyanlığı konusunda utanmaması gerektiğini belirtmiş hatta inancın iyileştirici gücünü kendi hayatında hissettiğini ifade etmişti.