Yaz tatilini Türkiye’de geçireceğini belirten Alman milletvekili Christian von Stetten, İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerini ziyaret edeceğini söyledi: “İzin verilmezse Alman askerlerinin derhal Türkiye’den ayrılması için çaba harcayacağım.”

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler, Almanya’nın ‘Ermeni soykırımı’nı tanımasının ardından gerilmiş, son olarak Alman vekillerin İncirlik Üssü’ne girişine izin verilmemesi gerginliği daha da artırmıştı.
Türkiye, Almanya Savunma Bakanı Müsteşarı Ralf Brauksiepe’nin İncirlik Üssü’ne seyahatine onay vermemiş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman heyetine izin verilmemesine şu sözlerle açıklık getirmişti: “İncirlik Üssü’ne gelmek isteyen askeri ve teknik heyetler gelebiliyor, askeri olmayanların özellikle siyasetçilerin İncirlik’e ziyaretini uygun görmüyoruz.”
Bunun üzerine Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Türkiye’ye ‘meydan okumuştu’: “İncirlik’e gideceğim ve askerlerimizle görüşeceğim.”
‘Tek başıma gideceğim’
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) von Stetten, İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerinin ziyaretine tek başına gideceğini söyledi.
Almanya merkezli Heilbronner Stimme gazetesine konuşan Stetten, “Ağustos ayı ortasında Türkiye’de birkaç gün tatil yapacağım. Bu vesileyle İncirlik’teki askerlerimizi de ziyaret edeceğim. Bu, kişisel bir ziyaret olacak” dedi.
Tatil için Türkiye’ye vardığında Alman büyükelçiliğiyle irtibata geçerek, İncirlik ziyaretine engel kalmamasını sağlayacağını belirten Stetten, sözlerine şöyle devam etti: “Bu askerleri herdaim ziyaret edip durumlarını kontrol etme hakkına sahip olmalıyım. Ziyaretime izin verilmezse Alman askerlerinin derhal Türkiye’den ayrılması için çaba harcayacağım.”
‘İncirlik, Ermenilere aitti’
Deutsche Welle Editörü Sabine Kinkartz da ‘Erdoğan’a açık mektup’ başlık bir yorum yazısı kaleme aldı. Kinkartz İncirlik’in tarihçesiyle ilgili ilginç bir de not düştü: “Asıl kritik çekişme Alman meclisinin yaz tatilinden döneceği eylül ayının ikinci yarısında başlayacak. Mecliste grubu bulunan bütün siyasi partilerin savunma sözcüleri toplu halde İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret edecekler. Anlaşmazlığın o tarihe kadar çözüme kavuşturulması hayırlı olur. Kısa not: ‘İncirlik hava üssünün bulunduğu topraklar Ermenilere aitti ve 1915 olayları sırasında istimlâk edilmişti.“
Erdoğan’dan Merkel’e İncirlik izni yok: ‘Ermeni soykırımı’ açıklamasını şart koştu
Müsteşarına izin verilmeyen Alman bakan meydan okudu: İncirlik’e gideceğim
Almanya, Türkiye’nin İncirlik hamlesine tepkili: Hesaplı provokasyon
Merkel: Türkiye’nin soykırım yasasına yönelik suçlamaları akıl almaz
Bozdağ ağzını bozdu: Sütü bozuklar, kanı bozuklar Türk milletini temsil edemez
‘Ermeni soykırımı’nı kabul etmeyen tek Alman vekil: Görevimiz değil
Almanya ‘Ermeni soykırımı’nı tanıyan 29’uncu ülke oldu
9 Soruda Alman meclisinde kabul edilen ‘Ermeni soykırımı’ tasarısı