RIFAT DOĞAN
Türkiye’nin gündemine oturan skandal üzerine Karaman’a giden CHP heyetinden Sera Kadıgil, tecavüzlerin gerçekleştiği Ensar Vakfı ve KAİMDER’e ait evlerin kağıt üzerinde yasal bir statüsü bulunmadığı için illegal olduğunu belirterek, hiçbir devlet kurumu tarafından da denetlenmediklerini söyledi.
Muharrem B. adlı öğretmenin söz konusu evlerde 10 çocuğa yıllardır cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıkmıştı. 53 yaşındaki öğretmenin 600 yıla kadar hapsi talebiyle düzenlenen iddianame mahkeme tarafından kabul edilmiş bulunuyor. İddianamede tüyler ürperten ifadeler yer almıştı.
‘Bakandan valiye kadar herkes biliyor’

CHP’li Kadıgil Diken’in sorularını yanıtlarken skandalın arkasındaki hukuksuzluk ve denetimsizliği de gözler önüne serdi.
Tecavüzün 2012’den başladığını ve dört yıllık zaman dilimine yayıldığını belirten Kadıgil, “Zincirleme söz konusu. Hiçbir kontrol yok ve evler illegal. Mili Eğitim Bakanı’ndan valiye herkes biliyor bu evlerin olduğunu ancak legal bir statüleri olmadığı için hiçbir denetim yapılmıyor” diye konuştu.
Kadıgil, ilkokul ve ortaokul seviyesinde ev, yurt açmak kesinlikle yasak olduğu, dolayısıyla bu yerlerin kağıt üzerinde yasal statüleri bulunmadığı için Ensar Vakfı ve KAİMDER’in de bu kadar rahat biçimde ‘Bizim bir ilgimiz yok’ diyebildiğini savundu.
İfadeler, Ensar ve Kaimder’i yalanlıyor
Buna karşılık Ensar ve KAİMDER’in ‘İlgimiz yok’ minvalindeki açıklamaları, iddianamede yer alan ifadelerle örtüşmüyor.
Çocuklar Ensar’ın ve KAİMDER’in evlerinde kalırken Muharrem B. tarafından tecavüze uğradılarını anlatıyor. Dahası, iddianamede açıkça suç tanımı yapılıyor ve ‘Ensar Vakfı ile KAİMDER’in evinde meydana gelen olaylar nedeniyle’ şeklinde ibarelere yer veriliyor.
Yoksul çocuklar bu evlere mahkum
Kadıgil, çocukların bu yurtlara neden mecbur kaldığını da anlattı: “Taşımalı sistem adı altında köy okullarının kapatılmasıyla özellikle yoksul, maddi durumu olmayan çocuklar bu evlere ve yurtlara mecbur kaldı. Bu evlerde de başlarına ‘nöbetçi belletmen’ denen öğretmenler veriliyor.”
Kadıgıl şöyle devam etti: “Bu öğretmen (Muharrem B.) normalde ortaokul öğretmeni. Sabahları okulda ders veriyor. Akşam da gelip bu çocukların evinde kalıyor. Kaldığı evde bu çocuklara tecavüz ediyor. Olay yurt yataklarında meydana geliyor.”
Dört yıl boyunca tek bir soruşturma açılmamış
Valiyle görüşmesini de aktaran Kadıgil, “Onlar kendi idari soruşturmalarını tamamlamışlar ve olayda adı geçen öğretmeni açığa almışlar. Bunun dışında tek bir soruşturma açılmış değil ve işin komiği öğretmen çevresinde sevilen biri” diye konuştu.
Karaman’da skandal içinde skandal: Çocuklara tecavüz 10 gün saklamış
Karaman’daki tecavüzle ilgili haberlere karartma
Öğretmene tecavüz soruşturması: Karaman şokta; adı geçenler ‘savunma’da
Karaman’da bir öğretmen, öğrencilere cinsel istismardan tutuklandı