Türkiye’nin önünü arkasını hesaplamadan Musul yakınlarındaki Başika’ya en hassas dönemde konuşlandırdığı askerlerini, Bağdat’tan gelen ve Moskova’nın desteklediği protestolar üzerine geri çekmeye başlaması, AKP’nin ‘stratejik öngörüsüzlüğünü’ bir kez daha gözler önünde seriyor.
Türkiye’nin, IŞİD karşıtı Peşmergeler ile Arapları eğitmek için sessiz sedasız o bölgeye gönderdiği az sayıdaki askerinin de son yaşananlar ışığında orada kalıp kalamayacakları şu aşamada belli değil. Geri çekilen askerler büyük olasılıkla Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin topraklarına yerleştirileceklerdir.
Ancak bu Türkiye’nin uğradığı itibar kaybını örtmeye yetmeyecektir. Kısacası Ankara, sahadaki gelişmeleri doğru okuyamaması ve herkesin son derece duyarlı olduğu bir zamanda göze batan hatalı adımlar atması nedeniyle, sağladığı göreli avantajları da kaybediyor.