Rusya değil İran: Günlük doğalgaz akışı yarı yarıya azaltıldı

Türkiye ile Rusya arasında bir süredir yaşanan krizin doğalgaz akışına etkisi tartışılırken, Türkiye’nin doğalgaz aldığı ülkelerden İran, kış şartlarının ağırlığını gerekçe göstererek günlük 30 milyon metreküplük gaz akışını yarı yarıya azalttı.

Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Habertürk’ten Olcay Akdilek’in haberine göre, günde 28- 30 milyon metreküp gazın geldiği İran’dan önceki geceden itibaren gaz akışı yüzde 50-60 oranında azalarak 14-15 milyon metreküp seviyelerine kadar düştü.

Özellikle Doğu’da kış şartları nedeniyle tüketimin arttığı bugünlerde ısınmada sorun yaşanmaması için ilk etapta BOTAŞ, 15-20 günlük bir arz talep dengelenmesi için özel program hazırladı. Doğalgaz santrallarına yazı gönderen BOTAŞ, bir ya da iki ünitede ‘fuel oil’e geçilmesini istedi.

İran’dan yılda yaklaşık altı milyar metreküp gaz alan Türkiye, benzer durumlarla önceki yıllarda da karşılaşmıştı. Kendi ihtiyacını gerekçe gösteren İran’ın gazda kesintiye gitmesi üzerine, Türkiye ‘eksik teslimat’ yapıldığını öne sürerek durumu tahkime götürmüştü.

İki ülke arasındaki 25 yıllık anlaşmaya göre İran, Türkiye’ye günlük 30 milyon metreküp gaz ihraç ediyor.

Şimdilik sobaya gerek yok: Rusya’dan doğalgaz sevkiyatı aynen devam ediyor

Erdoğan ‘Katar kartını’ oynadı: Vizeler kalktı, doğalgaz mutabakat zaptı imzalandı

Erdoğan, sobayı yaktı: Doğalgazla büyümedik, bu millet çileye alışık

Soğuk bir haber: Doğalgaz fiyatında anlaşılamadı, Türkiye ile Rusya mahkemelik

‘Ak Saray’ın günlük doğalgaz masrafı 11 bin lira