Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi’nin Dicle Nehri kıyısındaki Hewsel Bahçeleri’nde yer alan kampüs alanındaki onlarca yıllık ağaçların kesilmesine karşı başlatılan nöbet altıncı gününe girerken, İstanbul’da eyleme destek amacıyla ‘Hewsel Dayanışması’ kuruldu.

Radikal’den Elif İnce’nin haberine göre, ‘Gezi Parkı’ndan Hewsel Bahçeleri’ne bu daha başlangıç mücadeleye devam’ pankartının asıldığı basın toplantısında konuşan HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Sırrı Süreyya Önder, Dicle Üniversitesi’nin atıklarını Hewsel Bahçeleri’ne boşaltarak burayı bataklığa çevirdiğini savundu.
‘Katliamın altına imza atıyorlar’
Önder, “Süreç, ‘Önce bataklığa çevir, sonra imha etmek için bunu gerekçe say, sonra orayı talan ve yapılaşmaya aç’ şeklinde gelişti. Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Dicle Üniversitesi el ele vererek burada katliamın altına imza atıyorlar” diye konuştu.
Hewsel Dayanışması, 7 Mart Cuma günü (yarın) Beşiktaş’ta bir destek mitingi düzenleyecek.
‘Vadi şirketlerin kullanımına sunuluyor’
‘Hewsel Dayanışması’ üyelerinden Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün, bahçelerdeki tek tehdidin yapılaşma olmadığına dikkat çekti: “Dicle Nehri üzerine ardı ardına HES’ler planlanıyor. Hewsel Bahçeleri’nin yakınında petrol arama şirketleri kaya gazı sondajına başladı. Vadinin bir tarafı da rezerv yapı alanı ilan edildi. Gezi ve ODTÜ’de olduğu gibi çeşitli akıl oyunlarıyla vadi şirketlerin kullanımına sunulmaya çalışılıyor.”
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen 30 Ocak tarihli cevapta Dicle Vadisi’nde bir adet HES için ÇED olumlu kararı verildiği, dört adet HES için ise ÇED sürecinin devam ettiği belirtildi.
Dicle Üniversitesi, daha önce kendi arazisinde bulunan ağaçların, yangın tehlikesi ve halk sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle kesildiğini açıklamıştı.
Hewsel bahçeleri
Dicle Nehri kıyısındaki 10 bin dönümlük alanı kaplayan bahçelerde 180’den fazla kuş türü yaşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunan Hewsel’in, UNESCO Dünya Mirası asıl listeye alınması için de başvuru yapıldı.
Hewsel Bahçeleri’nde şu ana kadar yedi bin ağaç kesildi, üç bin ağaç da kesilmeyi bekliyor.
