HDP'den YSK'ya: Silahların gölgesinde seçim darbe günlerini hatırlatıyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Seçimin ertelenmesi demokrasiye saygısızlık” açıklamasının ardından HDP de 1 Kasım’da gerçekleştirilecek seçimlerin güvenli şekilde yürütülmesine ilişkin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuruda bulundu.

hdp
Başvuru dilekçesinde “Askeri darbe dönemlerinde tanık olunan sandık çevresi ve sandık alanlarında, silahların gölgesinde oy kullanılması herhalde hür iradeyle seçimlerin gerçekleştirildiği izlenimi doğurmayacaktır” denildi.

“Bilindiği gibi bir süredir, seçimin düzen içinde yönetilemeyeceği ve dürüst bir seçimin gerçekleştirilmeyeceğine ilişkin olarak çok yoğun ve yaygın tartışmalar yürümekte. Henüz gerçekleşmemiş bir seçimle ilgili olarak kuşku ve şüpheler yayılmaktadır” ifadelerine yer verilen dilekçede, son dönemde 126 noktanın ‘geçici güvenlik bölgesi’ ilan edildiği vurgulandı.

Seçimlerin hür iradeyle gerçekleştirildiği izlenimi doğurmayacak

Seçim güvenliği olmadığı izleniminin yaratılması ve böylece vatandaşların veya sandıkların başka bölgelere taşınması amacıyla geçici güvenlik bölgeleri oluşturulduğu yönündeki yaygın kuşkuların dile getirildiği dilekçe şöyle devam etti: “Seçim güvenliğinin sağlanması adı altında, askeri darbe dönemlerinde tanık olunan sandık çevresi ve sandık alanlarının silahlı güçlerin kuşatması altına alınması ve silahların gölgesinde oy kullanılması herhalde hür iradeyle seçimlerin gerçekleştirildiği izlenimi doğurmayacaktır.”