Google Cloud ile Turkcell, Türkiye’de yeni bir bulut bölgesi kurmak için iş birliği yapıyor. Google’ın 10 yıllık program kapsamında 2 milyar dolar, Turkcell’in ise 1 milyar dolar yatırım planı, toplam büyüklüğü 3 milyar dolara çıkarıyor. Turkcell’in veri merkezi ve bulut altyapısına yönelik yatırımları ise 2025 sonu itibarıyla 585 milyon euroya ulaştı.
Ankara’da Trendyol ile Castle Investments, yaklaşık 500 milyon dolarlık geliştirme maliyetine sahip, tamamlandığında 48 MW BT kapasitesine ulaşacak Data Hub’ı kuruyor. Kapasitenin önemli bölümünü Trendyol kendi operasyonlarında kullanacak; kalan bölüm ise bulut sağlayıcılarına ve kurumsal müşterilere sunulacak.
BAE merkezli Khazna’nın Ankara’daki tesisinin 100 megavata kadar büyüme potansiyeli var. Rönesans Holding ile dünya çapında faaliyet gösteren halka açık veri merkezi ve dijital altyapı şirketi Digital Realty’nin ortak girişimi, Ankara ve İstanbul’da toplam 200 MW kapasiteye ulaşmayı ve 3 milyar dolara kadar yatırım yapmayı hedefliyor.
NGN, Star of Bosphorus, Radore ve PenDC gibi yerli veri merkezi işletmecilerinin yanı sıra Huawei de Türkiye’de bulut altyapısı ve veri merkezi yatırımlarıyla ekosistemde yer alıyor.
Finansman tarafında da somut adımlar var. NGN ve Star of Bosphorus’un veri merkezi yatırımı için Garanti BBVA ve Yapı Kredi’nin yer aldığı konsorsiyum 40 milyon dolarlık yeşil finansman sağladı.
Yapay zekânın geleceğini algoritmalar kadar, altyapısının nasıl finanse edildiği de belirleyecek. Yüz milyarlarca dolarlık yatırımlar, fırsatların yanı sıra borçlanma, enerji maliyeti ve kapasite kullanım riskleri taşıyor. Türkiye için asıl başarı, bu yatırım dalgasından pay alarak altyapıyı sürdürülebilir gelire dönüştürmek. Çünkü yatırımın büyüklüğü manşetleri, yarattığı değer ise kazananları belirler.