Özgür Erdursun: 4 bin 500 gün ile 7 bin gün arasında­ki 2 bin 500 günlük ilave çalışma, emekli aylığını otomatik yükseltmez

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında ilk defa 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olan­lar açısından iki temel emeklilik seçeneği bulunuyor.

-Birincisi; kadınlarda 58, er­keklerde 60 yaş ve 7 bin prim gü­nü.

-İkincisi ise; kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş, 25 yıllık sigor­talılık süresi ve en az 4.500 prim günü. Dolayısıyla 4 bin 500 gün seçe­neğinde yalnızca yaş ve prim gü­nü yeterli değil; 25 yıllık sigorta­lılık süresinin de tamamlanması gerekiyor.

Buradaki kritik soru şu: 4 bin 500 günü tamamlayan ve 25 yıl­lık sigortalılık süresi ile yaşı­nı bekleyen bir kişi, sırf emek­li aylığını artırmak amacıyla 7 bin güne kadar çalışmalı mı?

Her zaman değil. Çünkü 4 bin 500 gün ile 7 bin gün arasında­ki 2 bin 500 günlük ilave çalışma, emekli aylığını otomatik olarak yükseltmez.

Emekli aylığının hesabında yalnızca prim gün sayısına ba­kılmıyor. Primlerin hangi prime esas kazanç üzerinden ödendi­ği de son derece önemli. 2026 yı­lında aylık prime esas kazancın alt sınırı 33 bin 30 TL, üst sınırı ise bu­nun dokuz katı olan 297 bin 270 TL. Dola­yısıyla 4 bin 500 günü bulunan iki ki­şinin geçmiş hizmetleri ve bugün­kü hesaplanan emekli aylıkları aynı olsa bile, bundan sonraki ça­lışmalarının emekli aylığına etki­si tamamen farklı olabilir. Bir kişi 7 bin güne kadar asgari ücret sevi­yesinden çalışırken, diğeri yüksek prime esas kazanç üzerinden çalı­şıyorsa aynı 2 bin 500 ilave gün iki ki­şide aynı sonucu doğurmaz.

Asgari ücret ve buna yakın pri­me esas kazanç üzerinden prim ödenmeye devam edilmesi, özel­likle geçmiş yıllarda yüksek ka­zançlardan primi bulunan kişi­lerin ortalama kazançlarını aşağı çekerek hesaplanan kök aylığın düşmesine yol açabilir.

Buna karşılık prime esas ka­zancı asgari ücretin yaklaşık 2,5 katının üzerine çıkanlarda ilave çalışma aylığı yukarı ta­şımaya başlar. Kazanç yüksel­dikçe olumlu etki de büyür.

En yüksek etki ise doğal olarak prime esas kazanç tavanından prim ödeyenlerde görülür.

Özgür Erdursun’un yazısı