Taksicileri ayaklandıran 'Uber' Fransa'daki faaliyetlerini askıya aldı

 

Akıllı telefonlar için üretilen taksi uygulaması Uber, iki yöneticisinin tutuklanmasının ardından Fransa’daki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

French riot police secure the Porte Maillot during a demonstration by French taxi drivers, who are on strike, to block the traffic on the Paris ring road during a national protest against car-sharing service Uber, in Paris
Fotoğraf: Reuters

 

Fransız taksi şöförlerini isyan ettiren Uber’in iki üst düzey yöneticisi, uygulamanın yasadışı taksi hizmeti verdiği gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Bugün bir açıklama yapan ABD merkezli Uber’in Fransa’daki CEO’su Thibaud Simphal, şöförlerinin can güvenliği için cuma akşamı 18:00 itibariyle Fransa’daki faaliyetlerini askıya alacaklarını duyurdu.

Le Monde gazetesine konuşan Simphal, bu kararın bir diğer gerekçesinin de Fransız yetkililerle anlaşmaya varmak olduğunu söyledi.

Ne olmuştu?

Araç sahipleriyle müşterilerin doğrudan irtibat kurmasını sağlayan Uber’in haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle Fransa’da yasaklanmasını isteyen taksi şöförleri 25 Haziran’da greve gitmişti.

Ana arterleri trafiğe kapan taksi şöförleriyle polis arasında yer yer çatışma çıkmış, olaylarda 70 araç hasar görmüş, 10’dan fazla taksici ise gözaltına alınmıştı. Grevin ardından, Fransız yetkililer ülkede bir kaosa neden olan uygulamayı yasadışı ilan etmişti.

Son olarak da Uber’in Fransa’daki iki yöneticisi tutuklanmıştı. İki yönetici 30 Eylül’de hakim karşısına çıkacak.

Fransa’da taksiciler ‘Uber’e karşı ayaklandı: Polis eylemci şöförlere biber gazıyla saldırdı