Trump: ABD, İran'a ateşkesin sona erdiğini bildirdi

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a ‘ateşkesin sona erdiğini’ bildirdiklerini söyledi.

Man in a navy suit with a yellow tie speaks to reporters outdoors, microphones in front.
Fotoğraf: AA

Trump’ın Truth Social’dan paylaşımı şöyle:

“İran İslam Cumhuriyeti bizden ‘görüşmelere’ devam etmemizi talep etti. Bunu yapmayı kabul ettik, ancak Amerika Birleşik Devletleri kendilerine, hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde, Ateşkesin SONA ERDİĞİNİ bildirdi!”

Trump Ankara’da ‘Bence ateşkes bitti’ demişti

ABD ve İran 8 Temmuz gece yarısı karşılıklı saldırılar düzenlemişti. İran, Hürmüz Boğazı’ndaki üç ticari gemiyi vurmuş, ABD de 80’den fazla noktayı hedef almıştı. 

NATO zirvesi için Ankara’ya gelen Trump, Beştepe’deki basın toplantısında “İran’la ateşkes bitti mi?” diye sorulunca “Bence bitti, artık onlarla anlaşmak istemiyorum” diye yanıt vermişti. ABD başkanı, dün de saldırı tehditleri savurmuştu.

İran, ABD’nin hava saldırılarında 14 kişinin öldüğünü, 78 kişinin yaralandığı duyurmuştu.

ABD-İran mutabakatı

ABD ve İran, 15 Haziran’da Hürmüz Boğazı’ndaki saldırıların durmasını da kapsayan İslamabad Mutabakatı’nı imzalamıştı

Mutabakatla İran’a yaptırımların kaldırılması, Hürmüz Boğazı’nın durumu ve nükleer meselesi gibi konularda 60 gün boyunca müzakere edilmesi öngörülüyordu.

İran’dan ABD’ye: Ezici bir karşılık vereceğiz

ABD’den İran’a yeni saldırılar

Trump: Bitti, İran’la anlaşmak istemiyorum

İran petrol tankeri vurdu

Axios: İran, Hürmüz Boğazı’ndaki iki gemiyi vurdu