Fransa’da bir zamanlar Eyfel Kulesi’nin iki ve üçüncü katlarını birbirine bağlayan merdiven açık artırmada 450 bin avroya (yaklaşık 24 milyon lira) satıldı.

Başkent Paris’teki kuleye ait orijinal spiral merdivenin bir bölümü RFI’nin haberine göre 21 Mayıs’ta müzayede evi Artcurial’ın düzenlediği açık artırmada satıldı.
Merdiven, ikonik Paris anıtı 1889’da kapılarını açtığında ilk ziyaretçileri yukarı taşıyan basamaklardı.
Uzmanlar merdivenin 120-150 bin avroya satılacağı görüşündeydi. Bu merdivene, benzer bir bölüm 2016’da 523 bin 800 avroya alıcı bulmuş.

2,75 metre yüksekliğinde ve 1,75 metre çapındaki parça, haç şeklindeki bir kaideye yerleştirilmiş 14 çelik basamaktan oluşuyor.
Mühendis Gustav Eiffel’in demir harikası eseri, 1889’daki Exposition Universelle (uluslararası) gösterileri için ilk kez kapılarını açtığında yukarı çıkmanın tek yolu yürümekti. Neredeyse bir asır sonra, yani 1983’teki kapsamlı yenilemede bu büyük bölümler sökülerek asansörlerle değiştirildi.
Yaklaşık 20 bölüm o dönemde sökülüp satıldı; birçoğu özel koleksiyonlara girdi, diğerleriyse Orsay Müzesi ve Bilim ve Endüstri Müzesi gibi kurumlarda kaldı.
Bazı parçalar Japonya’nın Yamanashi kentindeki Yoishii Vakfı’nın bahçelerinde ve New York’taki Özgürlük Anıtı’nın yakınlarında görülebiliyor.