Erivan'da Türk bayrağı yakıldı: Paşinyan 'Provokasyon' diyerek kınadı

Ermenistan’da dün başkent Erivan’da düzenlenen bir yürüyüşte Türk bayrağı yakıldı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ‘provokasyon’ diyerek kınadı.

Türk bayrağının yakıldığı o yürüyüşten. Fotoğraf: X / Yerevan Today (Ekran görüntüsü)

BBC’nin aktardığına göre ülkenin resmi ajansı Armenpress’in haberine göre Paşinyan, olayı ‘gerilimi artıran bir davranış’ diye nitelendirdi.

Ermenistan Başbakanlık Sözcüsü Nazeli Bağdasaryan da Armenpress’in yürüyüşte yaşananlarla ilgili sorusuna “Başbakan Paşinyan bu eylemi kınıyor, sorumsuz ve kabul edilemez olarak nitelendiriyor” yanıtını verdi.

Sözcü, “Devletin başındaki kişi için, uluslararası alanda tanınan bir devletin, özellikle de komşu bir ülkenin bayrağının yakılması, başka bir değerlendirmeyi hak etmiyor” dedi.

Meşaleli yürüyüşü düzenleyen grubun Ermenice adı Hay Heghapokhakan Dashnaktsutyun. Bu grup Türkçe’de genellikle Ermeni Devrimci Federasyonu veya kısa adıyla Taşnaksutyun (ya da yaygın kullanımıyla Taşnaklar) olarak biliniyor.

Taşnakların gençlik kolları daha önce de 24 Nisan 1915’te yaşananların yıldönümü öncesi Erivan’da maskeli yürüyüş düzenleyip Türk bayrağı yakmışlardı.

Ermenistan’da genel seçim öncesi gerginlik arttı

Bu yılki yürüyüşse Ermenistan’da 7 Haziran’da yapılacak genel seçime kısa bir süre kala Taşnakların hükümet karşıtı söylem ve Paşinyan’a eleştirilerini daha da sertleştirdikleri bir ortamda yapıldı.

Paşinyan, martta Erivan’da bir grup Türk gazeteciye “Resmi tutumumuz, Ermeni Soykırımı’nın uluslararası alanda tanınmasının bugün dış politika önceliklerimiz arasında yer almadığıdır” demişti.

Ermeni diasporasına da seslenen Paşinyan, uzaktaki bir ülkenin 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımasının Ermenistan devleti ve halkına güvenlik, refah ve barış getirmediğini söylemişti.

Paşinyan, “Büyük trajedinin yaşandığı dönem, Ermenistan Cumhuriyeti’nin olmadığı bir dönemdi” deyip şöyle devam demişti:

“Bugün uluslararası alanda tanınan bir Ermenistan Cumhuriyeti var ve bu uluslararası tanınmış devlet, kendi vatandaşlarının güvenliğini ve refahını sağlama fırsatına sahip.”

Bu sözler, Türkiye ve Azerbaycan’da büyük oranda Paşinyan’ın iki ülkeyle ilişkilerinde ideolojik değil pragmatik politikaya yönelmeye çalıştığı şeklinde yorumlansa da Ermenistan başbakanı ülkesinde muhalefet tarafından eleştirilmişti.

Türkiye ile Ermenistan arasında vize kolaylığı kararı

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış anlaşmasının metni açıklandı