Eczacılar uyardı: İlaç sahteciliği korkutucu ölçüde

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, sahte ilaçlara karşı uyarıda bulundu. İlaç sahteciliğinin küresel olarak endişe verici bir hızla yayıldığını belirten Saydan, “Türkiye’de de korkutucu bir şekilde büyüyor” dedi.

Fotoğraf: (DHA) Arşiv

Polisin yaptığı operasyonlarla sık sık sahte ilaç yakalanıyor. Sahte veya kontrolsüz-kaçak ilaç sayısının artmasının hastaların ilaçlara erişememesiyle doğrudan ilgili olduğunu belirten söyleyen TEİS başkanı, “Eğer bir ürün piyasada bulunmazsa sahte veya kaçak olanı devreye girerek bu durumdan faydalanır” dedi.

Saydan, özellikle düşük avro kuru nedeniyle ilaç firmalarının hayati önemdeki bazı ilaçları Türkiye piyasasından çekmesinin, bu boşluğun sahteciler tarafından doldurulmasına zemin hazırladığını ifade etti: “Kanser ilaçları, organ nakli ilaçları ve kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan birçok ilacın bulunamaması, sahtecilere cesaret veriyor.”

İlacın, üretimden hastaya ulaştırılmasına kadar sıkı denetim altında olması gereken stratejik bir sağlık ürünü olduğunu vurgulayan TEİS başkanı şöyle devam etti:

“İlaçların temin edileceği tek güvenilir yer eczanelerdir. Çünkü eczanelerimizde asla sahte ilaç bulunmaz.

İlaç her safhası ilgili bakanlıkça takip ve kontrol edilerek eczanelerimize gelir. Her bir ilaç kutusunun üzerinde sadece o ilaca ait karekod mevcuttur.

Türkiye’de uygulanan İlaç Takip Sistemi (İTS) sayesinde ilacın üretiminden depoya, depodan eczaneye ve eczaneden hastaya ulaştırılmasına kadar her aşaması elektronik olarak kayıt altına alınır. Bir eczacının İTS’ye kayıtlı olmayan sahte bir ilacı hastasına verme ihtimali yoktur.”

Merdiven altı üretim, kaçakçılık faaliyetleri, denetimsiz internet satışı ve en önemlisi yanlış ilaç fiyatlandırma politikalarının sahte ilaç sorununun ana kaynağı olduğunu belirten Saydan, şu uyarılarda bulundu:

“İlaç sahteciliği pazarı Türkiye’de de korkutucu bir şekilde büyürken başta kanser ve organ naklinde kullanılan ilaçlar olmak üzere cinsel gücü artırıcı ve zayıflatıcı ilaçların sahteleri oldukça yaygın bir şekilde eczane dışındaki ortamlarda satılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelindeki ilaçların yaklaşık yüzde 10.5’inin ya kalitesiz ya da sahte olduğunu belirtirken her yıl yaklaşık bir milyon insanın sahte ilaçlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sahte ilaç ölümcül sonuçlara yol açabilir. Özellikle internet sitelerinden yapılan özendirici ve süslü söylemlere aldanılmaması ve asla internet üzerinden ilaç alınmaması gerekiyor.

Sahte ilaçlar; etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkiler, zehirlenme ve hatta ölümlere neden olabiliyor. Bu yüzden vatandaşlarımız, ilaçlarını kesinlikle eczanelerden temin etmeliler.”