Adalet bakanı tarih verdi: Sosyal medyaya kimlikle girilecek

Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya platformlarıyla anlaşıldığını söyledi: “Üç aylık sürede herkes sosyal medyaya gerçek kimliğiyle girmiş olacak.”

Akın Gürlek. Fotoğraf: AA

Gürlek göreve gelir gelmez sosyal medya düzenlemesini gündeme getirip “Hem kimlik doğrulama hem de cep telefonu doğrulama gerekecek” demişti.

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), 18 Şubat’ta düzenlemenin internette anonimliği yok ederek bireyleri ‘fişlenme’ korkusuyla otosansüre sürükleyeceği uyarısında bulunmuştu.

İFÖD, şöyle demişti: “Bir taraftan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nezdinde yürütülen ’15 yaş altı çocuklara sosyal medyanın yasaklanması’ ve oyun platformlarına yönelik kısıtlayıcı düzenlemeler; diğer taraftan Adalet Bakanı Akın Gürlek’in sosyal medya hesaplarına ‘kimlik ve cep telefonu’ doğrulaması getirileceğini açıklaması, yapbozun parçalarını tamamlamaktadır. Amaç, çocukları korumak değil; herkesin izlendiği, fişlendiği ve denetlendiği devasa bir ‘Dijital Panoptikon’ inşa etmektir.”

‘Panoptikon’, İngiliz filozof Jeremy Bentham tarafından 1785’te tasarlandı. Bu, dijital dünyada herkesin gözetlendiği ve denetlendiği bir düzeni tarif ediyor.

Gürlek bir ay önce de şöyle konuşmuştu: “Sosyal medya kesinlikle özgürlük alanı değil. Kullanıyorsan kusura bakma şahsi hesabını kullanacaksın. Suç işlediysen sorumluluğuna da katlanacaksın.”

Adalet bakanı bu kez üç ayda sosyal medyaya gerçek kimlikle girileceğini söyledi.

Gürlek, Diyarbakır’da İhtisas Akademisi lansmanında şöyle konuştu:

‘Hesap açıyorsa sorumluluğuna katlanacak’

* Sosyal medyada sahte hesaplar açılıyor, itibar suikastları yapılıyor. Sosyal medyada bir kişi bir suç işliyorsa bunun mutlaka bir karşılığı olması lazım. Sosyal medyanın da bir hukukunun, bir kuralı da olmasını istiyoruz. Bir kişi bir hesap açıyorsa sorumluluğuna da katlanacak.

* Sahte hesaplarla olayları farklı anlatıyorlar, yargılamalar yapılıp hükümler veriliyor. Sosyal medyada bir kişi hakaret ediyor, itibar suikastı yapıyorsa sonuçlarına katlanması lazım. İnşallah ikinci yargı paketinde bunu ete kemiğe büründüreceğiz.

‘Kimliği belli olacak’

* Bir kişi sosyal medyaya giriyorsa kimliği belli olacak. Yazdıklarından da, ettiği hakaretten de, itibar suikastından da sorumlu olacak. Burada kimse itibarsızlaştırılmayacak. Burada değerli hakimlerimiz var, gerekirse ailesinden ödün veriyor ama dosyadan haberi yok, sosyal medyada hüküm vermiş; bu niye serbest bırakıldı, bu niye tutuklanmadı…

‘Sunucularla anlaştık, giriş TC kimlikle olacak’

* Sosyal medyaya artık gerçek bilgilerle, kişisel kimlikle girilecek. Bu konuda zaten sosyal medya sunucularıyla anlaştık, bunu kabul ettiler. TC kimlikle olacak. Sahte hesapların kapatılması için bir geçiş süreci olacak. Kurala uymadıkları takdirde platformlar hesaplarını kapatacak.

* Sayın milletvekillerimize buna önem veriyor. Bunun kısa sürede yasalaşması gerekiyor. Altyapısının sağlanması gerekiyor. Üç aylık sürede herkes sosyal medyaya gerçek kimliğiyle girmiş olacak.

Adalet bakanı: Sosyal medya özgürlük alanı değil, şahsi hesabını kullanacaksın

İfade Özgürlüğü Derneği, tehlikeye dikkat çekti: ‘Dijital Panoptikon’ inşa ediliyor

Sosyal medyaya çifte doğrulamayla girilecekmiş