Yeni bir araştırmaya göre sıklıkla torun bakan 60 yaş üstü kişilerde depresyon riski artıyor.

Euronews’ün aktardığına göre İran’daki Şehid Beheşti Tıp Bilimleri Üniversitesi’nden psikologlar torun bakan 400’ü aşkın yaşlı çiftin ruh hallerini inceledi.
Bilimsel dergi BMC Psychology’de yayınlanan çalışmanın sonuçlarına göre 50’li yaşlardaki büyükanne ve büyükbabalarda torun bakmanın depresyonla ilişkisi görülmedi. Ancak 60’lı yaşlardakilerde riskin belirgin şekilde yükseldiği görüldü. Özellikle bakılan torunlar altı yaşın altındaysa bu risk daha da artıyor.
Uzmanlar depresyon riskinin artmasını birkaç faktöre bağlıyor:
- Küçük çocuklara bakmanın getirdiği fiziksel ve duygusal yorgunluk
- Zaman baskısı
- Emeklilik sonrası azalan gelir
Massachusetts Üniversitesi’nin 2020’de Boston’da yaptığı bir araştırmada da torun bakımının büyükanne ve büyükbabalar arasında evlilik içi gerilimi artırdığı, özellikle de çocuk bakımın daha ağır ve zahmetli kısmının çoğunlukla büyükannelerce üstlenildiği ortaya çıkmıştı.