Alex Akimoğlu: 2025 yılının ikinci yarısında lükse olan ilginin azalması

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

2025 yılının ikinci yarısında lükse olan ilginin azalması, Çinli tüketicinin uzaklaşması gibi etkenlerle türbülansa giren sektörde yaşanan panik, yöneticilerin sanatsal yönetmen koltuklarında oturan star tasarıcıları transfer etme stratejisini hızlandırdı.

2025 yılının en önemli transferi Chanel markasında yaşandı. Fransız-Belçika asıllı 41 yaşındaki tasarımcı Matheu Blazy, İtalyan markası Bottega Veneta’dan alınarak Chanel’in sanat yönetmeni koltuğuna oturtuldu.

İrlandalı tasarımcı Jonathan Anderson’un Loewe’den alınarak Dior’a getirilmesi ile yılın ikinci büyük transferi gerçekleşmiş oldu.

Her iki tasarımcıda üstlendikleri yeni görevlerinde marka kodlarını sıfırlayarak yeniden canlandırmak için büyük yarışı başatmış oldular.

Tasarımcı krizindeki transferler diğer markalarda da yaşanarak şimdilik taşlar yerine oturtuldu. Ancak 2026 da daha büyük krizlerin yaşanmayacağının garantisi yok şüphesiz.

Moda sektörünün en önemli vitrinlerinden biri olan kırmızı halı çıkartmaları, 2025 yılında önemli etkinliklere katılan sanatçı ve ikonların vücudundan arşivlere taşındı.

Alex Akimoğlu’nun yazısı