İsrail devlet televizyonu KAN, Rusya’nın, İsrail ile Suriye arasında ‘güvenlik anlaşması’ yapılması konusunda arabuluculuk yaptığını öne sürdü.

‘ABD’nin onayıyla’
İsrail güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberde Rusya ile Suriye arasındaki ilişkilerin iyileşme evresine girdiği yazıldı.
Haberde geçen ay Rusya’nın Lazkiye bölgesine asker ve teçhizat naklettiği belirtilerek “Rusya, ABD’nin onayıyla, İsrail ve Suriye arasında güvenlik anlaşması görüşmelerinde arabuluculuk yapmak için perde arkasında çalışıyor” dendi.
‘İsrail, Rusya’nın varlığını Türkiye’ye tercih ediyor’
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre haberin devamında şöyle dendi:
“Bugüne kadar Azerbaycan, Tel Aviv ile Şam arasındaki görüşmelere öncülük etti. Üst düzey yetkililerin Bakü’ye ziyaretler gerçekleştirdi.
Rusya, Baas rejimi döneminde olduğu gibi askeri unsurlarını Suriye’nin güneyinde İsrail sınırına yakın bölgelere konuşlandırmakla ilgileniyor.
İsrail de Türkiye’nin, Suriye’nin güneyinde varlık gösterme girişimini engellemek için Rusların varlığını kabul etmeyi tercih ediyor.
Rusya’nın arabuluculuğuna rağmen İsrail ile Suriye arasında hala bazı anlaşmazlıklar var fakat son haftalarda bazı ilerlemeler kaydedildi.”
Haberin Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ve Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra’nın Rusya ziyaretine denk gelmesi dikkat çekti.
Nitekim ikili dün Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştü. Zirvede askeri ve teknik ortaklığı geliştirme konusunun ele alındığı açıklandı.
Ayrıca Putin’in Suriye’nin toprak bütünlüğü ve tam egemenliğine vurgu yaptığı belirtildi.
İsrail-Suriye müzakereleri
İsrail ile Suriye arasında yeni bir güvenlik anlaşması imzalanması için ABD öncülüğünde geçen aylarda bazı müzakereler yürütülmüştü.
ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack eylülde ‘gerginliği azaltma anlaşmasının yakın olduğunu’ söylemişti.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, 17 Eylül’de İsrail’le yürütülen müzakerelerin ‘gelecek günlerde sonuçlanabileceğini’ söylemişti..
Tüm bu olumlu mesajlara rağmen Şam ile Tel Aviv arasındaki müzakereler sonuçsuz kaldı.
Tel Aviv yönetimi başkent Şam’dan başlayarak güneydeki tampon bölgeye kadar olan alanın silahsızlandırılmasını istiyor. Şam yönetimiyse İsrail işgal ettiği Suriye topraklarından geri çekilene kadar bir anlaşma olmayacağını belirtiyor.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, 10 Aralık’ta şunu söylemişti: “Suriye’yle uçurum genişledi, yeni taleplerde bulundular. Bir güvenlik anlaşması ihtimalinden daha da uzaklaşıldı.”