Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Oktay Saral, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani’nin Şırnak ziyaretine ‘protokol kuralları’ nedeniyle tepki gösterdi.

Barzani, 29 Kasım’da Şırnak Üniversitesi ve Cizre Kaymakamlığı işbirliğiyle bir otelde düzenlenen ‘4’üncü Uluslararası Melayê Cizîri Sempozyumu’na katılmış, kentte de bir dizi ziyaretlerde bulunmuştu.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ziyarette Barzani’yi ‘korumak amacıyla’ silahlı ve üniformalı askerlerin de yer aldığı görülmüştü.
Barzani bir hükümet görevlisi olmadığını belirten Oktay Saral görüntülere “Devletimizin çizgisini, protokolünü ve vakarını kimseye çiğnetmeyiz” diye tepki gösterdi.
Saral’ın X’teki açıklaması şöyle:
“Şırnak’ta Mesud Barzani’nin misafir edilmesi, kuşkusuz misafirperver milletimizin asaletidir. Biz hoşgeldin demeyi biliriz; ama devletimizin çizgisini, protokolünü ve vakarını kimseye çiğnetmeyiz.
Türkiye Cumhuriyeti devletinin protokol kuralları dün başka, bugün başka değildir.
Barzani bugün ne Kuzey Irak yönetiminde ne de Irak merkezi hükümetinde herhangi bir resmî göreve sahiptir. Bu nedenle gösterilecek muamele de en fazla eski bir devlet adamına gösterilecek seviyede olur; fazlası devlet ciddiyetini zedeler.

Ancak görüyoruz ki, Türk topraklarında yabancı kişilerin askeri üniforma ve uzun namlulu silahlarla dolaştığı görüntüler ortaya çıkmıştır.
Bu tablo yalnızca teamüllere değil, devletimizin köklü itibarına da gölge düşürür.
Türkiye Cumhuriyeti, misafirini ister Şırnak’ta olsun, ister Bağdat’ta, ister Erbil’de… Her yerde koruyacak güçte ve kudrettedir.
Biz kendi vatanımızda güvenliği başka ellere bırakacak bir devlet değiliz!”