Fahri hemşehriliği engellenen Kinzer: 'Sıradaki sultan' Erdoğan…

 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kendisine verilecek ‘Fahri Hemşehrilik Nişanı‘, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik sert eleştirileri nedeniyle iptal edilen Amerikalı gazeteci Stephen Kinzer,  sert bir yazı daha kaleme aldı.

Erdoğan için ‘sıradaki sultan‘ diyen Kinzer, “Adı oy pusulasında yazmıyor ama bu seçim Erdoğan ve onun büyük hırslarıyla ilgili” yorumunu yaptı.

stephan kinzer

Kinzer, baraj çalışmaları nedeniyle bir bölümü sular altında kalan Zeugma Antik Kenti’ni kurtarma kazıları sırasında Gaziantep’e giderek o dönem çalıştığı The New York Times gazetesi için bir haber kaleme almış, Zeugma’nın tanıtımına katkısından ötürü bu haberden tam 15 yıl sonra Gaziantep Belediyesi tarafından kendisine ‘Fahri Hemşehrilik Nişanı‘ verileceği açıklanmıştı. Ancak dün yapılması beklenen tören, Kinzer’in 4 Ocak tarihli bir yazısında Erdoğan’a yönelttiği eleştiriler nedeniyle son anda iptal edilmişti.

Yaşadıklarını Boston Globe’daki yazısında aktaran Kinzer da, “Buradaki bir arkadaşıma göre, Erdoğan’ın ofisi beni ‘hükümetimizin ve ülkemizin düşmanı’ olarak tanımladığı bir fax göndermiş. Kanıt olarak da, Erdoğan hakkında eleştirel bir bölümün de olduğu Boston Globe’a 4 Ocak’ta yazdığım bir makale eklenmiş” diye yazmıştı.

Kinzer söz konusu makalede ‘Muhteris diktatör Erdoğan, Türkiye’yi korkunç bir müttefike çevirdi‘ ifadesini kullanmıştı.

Erdoğan’ın yolundaki en büyük engel HDP

Kinzer bugün Al Jazeera Amerika için yine Erdoğan’ı eleştirdiği bir yazı kaleme aldı.

‘Erdoğan yeni bir Türk sultanlığı istiyor‘ başlıklı yazı, “7 Haziran’daki kritik seçim, Türkiye’nin, hayatın her alanındaki kontrolünü güçlendiren bir dini lider tarafından yönetilen bir tür sultan egemenliğine dönüp dönmeyeceğini belirleyebilir” ifadeleriyle başlıyor.

Erdoğan için ‘sıradaki sultan’ diyen Kinzer, Ağustos 2014’te cumhurbaşkanlığına seçilen Erdoğan’ın, cumhurbaşkanlığı makamını Vladimir Putin gibi ‘seçilmiş diktatörler‘in yaptığına benzer biçimde değiştirmek istediğini yazdı.

Bu seçim Erdoğan ve onun büyük hırslarıyla ilgili

Erdoğan ve yakınındaki isimlerin giderek daha ‘asabi, cırlak ve bölücü‘ bir tonda konuştuğunu yazan Amerikalı gazeteci, “Erdoğan’ın adı seçim pusulasında yazmıyor ama bu seçim Erdoğan ve onun büyük hırslarıyla ilgili” ifadesini kullandı. Kinzer, muhalefet partilerine atılacak her oyun bu projeye bir itiraz olacağını belirterek, CHP ve MHP’nin Erdoğan’ı engellemek için HDP’ye ihtiyaç duyduğu görüşünde.

“Türkler tüm dünyanın hayran olduğu reformist liderden sınır tanımaz şahsi hırsları nedeniyle körleşmiş gibi görünen kutuplaştırıcı politikacıya şaşırtıcı dönüşünün yaratacaklarını düşünerek sayısız saatler geçiriyor” diyen Kinzer, bu durumun olası nedenlerini şöyle sıraladı: “Bazıları Erdoğan’ın yıllar önce ortaya koyduğu gizli bir gündem olduğuna inanıyor. Diğerleriyse Erdoğan’ın psikolojik olarak dengesiz olduğunu ya da kanserin onu aceleci bir adam yaptığıdan şüpheleniyor. En yaygın açıklamaysa siyasetin kendisi kadar eski: Uzun süreli iktidar Erdoğan’ı yozlaştırdı.”

Amerikalı yazara göre ‘tarihin cilvesi’ ise şu: “Erdoğan’ın yolundaki en büyük engel Türkiye’nin yeni Kürt siyasi hareketi.”

Yazının İngilizce orjinali

‘Muhteris diktatör Erdoğan, Türkiye’yi korkunç bir müttefike çevirdi’

Erdoğan’a ‘muhteris diktatör’ diyen Amerikalı gazeteciye ‘fahri hemşehrilik’ iptal

Şahin yüksekten uçtu: ‘Fahri hemşehri’ye Erdoğan müdahale etmemiş