Gözaltında kaybedilen çocuklarının akıbetini sormak için her hafta İstanbul Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları, eylemlerinin 20’nci yıldönümünde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde buluştu.

‘Kayıplarımız nerede, Adalet nerede?’ yazılı pankart açan Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltındaki kayıpları temsilen yere bağsız ayakkabılar bıraktı.
Kayıp dosyalarında etkin soruşturma yürütülsün
Topluluk adına konuşan kayıp Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, “Buradayız çünkü, Türkiye’de Avrupa’nın ve dünyanın en büyük adliyeleri var ama adalet yok. Buradayız çünkü, Türkiye’nin devasa adliyeleri var ama adaletin tesisi için yükümlülüklerini yerine getirecek yargı mensupları yok” dedi.
Kayıp dosyalarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) insanlığa karşı suçlarda cezanın ertelenemeyeceği ve zaman aşımına uğratılamayacağı yönündeki içtihat ve yorumları esas alınarak etkin soruşturma yürütülmesini isteyen Ocak, şöyle devam etti: “Kayıpların akıbetini açıklamayarak faillerini yargıdan kaçırarak kayıp yakınlarına kesintisiz işkence uygulayanlara sessizliğinizle destek olmayın, gözaltında kaybedilenlerin akıbetinin açıklanması ve faillerinin yargılanması için yürüttüğümüz hakikat ve adalet mücadelemizde bizimle birlikte olun.”
İçinde adalet olmayan saraylar

Gözaltına alındıktan sonra ağabeyi Hayrettin Eren’den 1980’den bu yana haber alamadıklarını belirten İkbal Eren Yaracı ise, “Kayıplarımızın failleri yargılansın diyoruz. Türkiye saraylarıyla övünür hale geldi. Adalet sarayları yapılıyor ama içinde adalet olmayan saraylar” diye konuştu.
Savcılar, hakimler görsün
Gözaltında kaybedilen oğlu Murat Yıldız’dan 1995’ten beri haber alamadığını ifade eden Hanife Yıldız da “Ne yazık ki 20 yıldır bizim için adalet olmadığını gördüm. Oğlum gözaltında kaybedildi. 20 yıldır sokaklardayız. Bugün buraya gelmemizin sebebi bizi görmeyen savcılar, hakimler görsünler ki, biz 20 yıldır ne arıyoruz? Kayıplarımızı arıyoruz, adalet arıyoruz” dedi.