• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

80 bin liraya lise, 120 bin liraya ortaokul+lise diploması vermişler

04/08/2025 16:55

Sahte diploma ve ehliyet soruşturmasına ilişkin iddianamede şüphelilerin lise diploması için 80 bin lira, ortaokul ve lise diploması (iki diploma) içinse 120 bin lira aldığı yazıldı.

Şüpheliler ‘Özel TUZEM Online Akademi Eğitim Limited Şirketi’ adıyla faaliyet göstermiş.


Fotoğraf: AA

Ankara başsavcılığının, Gazi Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) görevlileri adına üretilen sahte e-imzalarla üniversite diploması ve ehliyet düzenleyen ve ehliyet sınav sonuçlarını değiştiren şüphelilerle ilgili soruşturması sürüyor.

Şüphelilerin e-imzasını kopyaladığı kişiler arasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu başkanı (şu anki başkan Ömer Abdullah Karagözoğlu), başkan yardımcısı, Yükseköğretim Kurulu Eğitim Öğretim Daire başkanıyla, 14 üniversitenin öğrenci işleri daire başkanı ve personeli de var.

134 şüpheli hakkında mayısta dava açıldı. Temmuzda tamamlanan ikinci iddianameyle 65 kişi daha davaya dahil edildi. Sanık sayısı böylece 199’a yükseldi. Şüphelilerden 16’sı tutuklu.

İddianamede 65 sanığa ‘kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak’, ‘bilişim sistemindeki verileri bozma yok etme, erişilemez kılma, sisteme veri yerleştirme’, ‘bilişim sistemine hukuka aykırı müdahale suretiyle haksız çıkar sağlama’ suçlamalarıyla beş yıldan 50 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

80 bin liraya lise, 120 bin lira ortaokul+lise diploması

DHA‘nın haberine göre soruşturma kapsamında incelenen telefonlarda ‘Fatma Kurs’ ismiyle kayıtlı kişiyle IBAN paylaşımları, 80 bin liraya lise diploması, 120 bin liraya ise ortaokul-lise diploması teminine ilişkin mesajlar çıktı.

Şüphelilerin ‘Özel TUZEM Online Akademi Eğitim Limited Şirketi’ adı altında faaliyet gösterdiği, Ankara’nın Altındağ ilçesindeki işyerini kapattığı fakat internet sitelerinin hala aktif olduğu görüldü.

İddianameye göre, şüpheli N.T., 2023’te sosyal medyada bir sayfada lise diploması, zabıta sertifikası gibi belgelerin yasal yollarla verildiğine dair reklamlar gördü. Daha sonra sayfa aracılığıyla irtibata geçti ve açık kimliğini bilmediği ‘Fatma’ isimli kişiye yönlendirildi.

N.T., özel güvenlik olabilmek için lise diploması gerektiği yönünde bilgilendirildi ve çeşitli sertifikalar için kendisinden 70 ila 80 bin TL arasında para talep edildi.

Tanju tutarı Z. K.’Nın IBAN numarasına gönderdi, ardından kendisine online eğitimler ve sınav linkleri iletildi. Bu işlemler sonucunda e-Devlet sistemine hatırlamadığı bir üniversiteden tıbbi sekreterlik mezuniyeti yüklendi. Buna itiraz edince sisteme lise diploması yüklendi.

Yine Atatürk Üniversitesi yöneticisi adına oluşturulan sahte elektronik imzayla sisteme yetkisiz erişim sağlandı. 20 Mart 2024’te Tanju adına tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik programından sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Habere göre iddianamede adı geçen bazı şüphelilerle ilgiliyse şöyle yazıldı:

‘Organizatör’ Z. K.

Olayın başından bu yana ‘organizatör’ olarak görev aldı. Kamu kurumlarına ait üniversite sistemlerine usulsüz girişler yapıp çeşitli verileri değişti. Kendisine Atatürk Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans programından sahte mezuniyet kaydı ekledi.

Ayrıca dört üniversitenin (Ege Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, İnönü Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi) sistemlerine birçok kez usulsüz girip veri değişiklikleri yaptı.

Üçüncü kişiler lehine mezuniyet kaydı, not ortalaması yükseltme ve pasif kayıtların aktif hale getirilmesi gibi işlemler gerçekleştirdi.

İ. B.

Ege Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire başkanı adına sahte elektronik imza oluşturdu. Bu imza ve kendi internet aboneliği üzerinden Ege Üniversitesi sistemlerine hukuka aykırı şekilde giriş yaptı. Sistemlere usulsüz erişimle veri değişiklikleri yaptı ve bu yolla üçüncü kişilere mezuniyet hakkı sağladı.

A. D.

Atatürk Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire başkanı adına sahte elektronik imza oluşturarak kendi internet aboneliği üzerinden sisteme giriş yaptı. Bu yolla A. Ç. D., N. P. ve A.A. adına farklı lisans programlarından sahte mezuniyet kayıtları oluşturdu.

E. Y.

Atatürk Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire başkanı adına sahte elektronik imza oluşturdu. Bu imzayı kullanarak kendi adına Atatürk Üniversitesi İşletme lisans programından sahte mezuniyet kaydı oluşturdu.

Yine aynı yöntemle eşi adına kayıtlı internet aboneliği üzerinden sisteme girdi. N.T. adına Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programından, Z. K. adınaysa Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programından mezuniyet kayıtlarının oluşturdu.

Sahte diplomanın piyasası varmış: Şikayetvar’a yüzlerce ‘mağduriyet’ mesajı

Kategori:Aktüel, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Süper tayfun Ragasa: Çin'de 1 milyon kişi tahliye edildi

Çin’de süper tayfun Ragasa nedeniyle 1 milyon kişi tahliye edildi. Selde 14 kişi öldü, 46 kişi kayboldu.

DSÖ, Trump'ın 'Tylenol otizme neden oluyor' iddiasını yalanladı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ABD Başkanı Donald Trump’ın aksine hamilelikte ‘asetaminofenin’ kullanmanın çocuklarda otizme neden olduğuna dair bilimsel kanıt bulunmadığını duyurdu.

WhatsApp'ta mesajlar farklı dillere çevrilebilecek

Kullanıcıların yabancı dil bariyerini aşmasını sağlayacak ‘Mesaj Çevirisi (Message Translation)’ özelliği WhatsApp’ta.

Borsa güne nasıl başladı? – 25 Eylül 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,66 artışla 11.442,42 puandan başladı.

Ege'de binlerce depremin nedeni magma hareketi

Yapay zekaya göre Santorini adası ve çevresinde kaydedilen 28 bini aşkın deprem derinlerden yükselen bir magma hareketinden kaynaklandı.

Bahçeli'den CHP'ye: Komisyona girmesi değerli, önşartlar dayatması anlamsız
3 bin 500 yıllık Hitit ekmeği kadın kooperatifinde yeniden üretildi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 886 gündür hapiste

YAZARLAR

Apti'ye veda: Şekerim, benim fıtratım böyle…

Murat Sevinç

Mutluluk dayatması

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Henüz vakit varken: Cengiz Bozkurt

Ayhan Tinin

Bütün mutsuz aileler

Göksun Yazıcı

Vurun 'Kızılcık Şerbeti'ne ya da Sansür Defterleri

C. Hakkı Zariç

Boş laflarla boşluğu yoketmeyin

Mustafa Alp Dağıstanlı

Masama önce itfaiyeci Can, sonra Beşiktaş geldi

Behzat Şahin

GÜNÜN 11’İ

Saygı Öztürk: Gökçek nasıl oluyor da sekiz saat önce operasyonu haber veriyor

Damla Doğan Tuncel: İnanılmaz bir hukuk savaşı; olağan, olağanüstü, kurultay, kongre… Hepsi birbirine girdi

Şebnem Korur Fincancı: Memlekette gülen, söyleyen herkes tutuklanıyor

Gökçer Tahincioğlu: 'Dans mı ettin, bu kıyafetlerle, adli kontrol…!'

Mehmet Özyazanlar: Hakem bahanesine sığınmak futbol kültürümüzün alışkanlıklarından biri haline geldi

Şeref Oğuz: Yeni nesil turizmci, Doğu'da kendine ikbal bulabilir

İbrahim Kiras: Trump'ı pohpohlayarak dış politikadaki hedeflere ulaşmanın doğru bir yöntem olmadığını anlamış olmalıydık

Ali Bayramoğlu: İmamoğlu 'vuruldu', atıcılar şimdi Mansur Yavaş'ın etrafında dolaşıyor

Onur Çanakçı: Borçlarımız, sahip olduğumuz varlıkların neredeyse iki katı

Deniz Zeyrek: Beylikova büyük rezerviyle ABD'nin ve AB'nin iştahını kabartıyor

Hakan Okçal: Boeingleri alırız ama Trump'tan iyi muamele göreceğimizin garantisi yok

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×