Yüksek Seçim Kurulu yine reddetti: Erdoğan'ı denetleme yetkimiz yok

 

HDP’nin seçim yasalarını açıkça ihlal ettiği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uyarılması talebiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yaptığı dördüncü başvuru da bire karşı dokuz oyla reddedildi.

Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

 

HDP’nin önceki başvurularını Anayasa’ya göre cumhurbaşkanının sorumsuzluğunun esas olduğu ve kurulun görevinin de seçime katılan siyasi parti temsilcileri ve adaylarının yaptıkları konuşmaları kapsadığı gerekçeleriyle reddeden YSK, yine benzer bir gerekçe gösterdi.

Ret kararında Anayasa’nın 105. maddesindeki düzenlemeye atıfta bulunularak “Cumhurbaşkanı’nın göreviyle ilgili işlem ve eylemlerinden dolayı, siyasal sorumluluğu olmadığı gibi ceza sorumluluğu da bulunmamaktadır. Cumhurbaşkanı’nın yalnız vatana ihanetten dolayı ceza sorumluluğu vardır” denildi.

Kararın sonuç bölümünde de “Yüksek Seçim Kurulu’nun Cumhurbaşkanı’nın faaliyetlerini denetleme yetkisi de bulunmadığından istemin reddine karar verilmesi gerekmiştir” denildi.

Bir üye karşı oy kullandı

Karara tek itiraz eden üye Ünal Demirci ise Cumhurbaşkanı’nın seçim döneminde herhangi bir siyasi parti lehine ya da aleyhine propaganda yapabileceği yasa koyucu tarafından öngörülmediğinden mevzuatta böyle bir hükme yer verilmediğini savunarak, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti olduğuna göre istisnasız herkesin kurallara uyma mecburiyeti vardır. Hiçbir kimseye kurallara uymama konusunda ayrıcalık tanınmamıştır” ifadelerini kullandı.

Seçim sonuçlarını etkileyecek şekilde propaganda yapıyor

Demirci itirazında Cumhurbaşkanı’nın açık ve kapalı yer toplantılarıyla toplu açılış törenlerinde, mitinglerde milletvekili genel seçimine yönelik olarak bazı siyasi parti ve kişileri doğrudan hedef alan söylem ve eleştirelerde bulunduğu ve bu suretle seçim sonuçlarını etkileyecek mahiyette propaganda konuşmaları yaptığını vurguladı.

Ünal Demirci, HDP’nin daha önceki başvurusunda da Ahmet Tuncay’la birlikte ret oyu kullanmıştı.

Sabır taştı, HDP YSK’ya gitti: Erdoğan parti yöneticisi gibi davranıyor, uyarın

YSK, HDP’nin yaptığı ‘Erdoğan’ı uyarın’ başvurusunu reddetti

YSK’ya yaptığı ikinci ‘Erdoğan’ başvurusu da reddedilen HDP AYM’ye gidiyor

İtirazları seri şekilde reddeden YSK’dan, iki üye ses verdi: Erdoğan propaganda yapıyor

YSK’dan ‘ihlal’ başvurusuna şaka gibi yanıt: Danışmanlık niteliğinde işlem yapmıyoruz

YSK’ya dördüncü başvuru: ‘Sizden cesaret alan Erdoğan seçime gölge düşürüyor’