Fabrikalarında üretimi durduran Renault, Tofaş, Coşkunöz ve Mako işçileri ne istiyor?

Türkiye’nin önemli otomobil fabrikalarından Renault’da işçilerin ücretlerin iyileştirme talebiyle başlattıkları eylem, kısa süre içinde Tofaş, Coşkunöz ve Mako fabrikalarına da yayıldı.

reno grev

Kıvılcımı Bosch’ta imzalanan toplu sözleşme yaktı

Direnişin kıvılcımını, metal iş kolunda hakimiyeti bulunan Türk Metal Sendikası’nın 13 Nisan 2015’te Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Bosch’ta imzaladığı toplu sözleşme yaktı.

Bosch’ta dört yılın ardından varılan anlaşma kapsamında ücretlere ilk altı ay yüzde 7 artı 70 kuruş, ikinci altı ay yüzde 7 artı 20 kuruş, üçüncü altı ay enflasyon artı 15 kuruş, dördüncü altı ay için ise enflasyon artı 15 kuruş zam yapıldı.

Aynı sendikaya üyeydik, işveren aynı sendikaya üyeydi ama

renault

Zamla birlikte Bosch fabrikasında 20 yıldır çalışan bir işçinin saat ücreti 17 lira oldu. Renault işçileri, aynı sendikaya üye oldukları Bosch işçileriyle aralarında saat ücretinde 1-1,5 lira fark oluşması üzerine, bir yıl önce imzaladıkları toplu sözleşmenin yenilenmesi talebiyle olumsuzluktan sorumlu tuttukları sendikadan istifa sürecine girdi.

Renault işçilerinden Erhan İmralı bu durumu şöyle anlattı: “Aynı sendikaya üyeydik, işveren aynı sendikaya üyeydi ama bizimle farklı sözleşme imzalandı. Biz bir rakam vermedik, sadece Bocsh’la aynı şartlara sahip olmak istiyoruz dedik, yönetim bizi dinlemedi.”

Her iki işçiden biri istifa etti

Bu süreçte 5 bin işçinin çalıştığı Renault fabrikasında Türk Metal’in verdiği resmi rakamlara göre her iki işçiden biri sendikadan istifa ederken, metal iş kolunda 50 bin üyesi bulunan sendikadan toplamda en az 10 bin işçi ayrılma kararı aldı.

Üç ortak talep

reno tofas2

Renault’da Türk Metal’den istifaların ardından 14 Mayıs’ı 15 Mayıs’a bağlayan gece başlayan, kısa sürede Tofaş, Coşkunöz ve Mako fabrikalarına da sıçrayan üretimi durdurma eylemi üç ana talep etrafında şekillendi.

Buna göre eyleme katılan işçilerin işlerine son verilmeyecek, ücretlerde Bosch’la imzalanan sözleşme esas alınacak ve işçilerin öfkesinin hedefindeki Türk Metal Sendikası yerine işçilerin kendi seçtiği temsilciler muhatap kabul edilecek.

İşçiler, ücretlerde iyileştirme için sürdürülen müzakerelerde gündeme gelen ek protokollerin de Türk Metal aradan çıkarılarak işçi temsilcileriyle imzalanmasını istiyor.

Direniş yayılıyor: Tofaş ve Coşkunöz işçileri de üretimi durdurdu

Renault direnişi yayılıyor: Mako işçileri de makineleri durdurdu, eyleme geçti

Renault fabrikasında direniş başladı: İşçiler üretimi durdurdu

Renault’dan ‘işçi paketi’: Kumanya ve su standart, zam opsiyonel!

‘Günün haberi’ Bugün’de: Renaut Clio şimdi daha sportif