‘Tarafsız‘ olması beklenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AKP lehine seçim propagandası yaptığına dair yapılan başvuruları art arda reddeden Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) iki üyesi, yazdıkları karşı oy kararında Erdoğan’ın seçim kampanyası yürüttüğünü vurguladı.

Toplu açılış törenleri, muhtarlar, çiftçiler ve ihracatçılarla yaptığı toplantılarda başkanlık sistemi için 400 vekil isteyen ancak parti ismi vermediği için tarafsızlığını koruduğunu iddia eden Erdoğan’a YSK’dan ilk uyarı geldi. Cumhuriyet’ten Fırat Kozok’un haberine göre CHP’ ve HDP’nin yaptığı başvuruları reddeden 11 kişilik kurulun iki üyesi “Kimsenin hukuka uymama konusunda ayrıcalığı yoktur” diyerek alınan kararlara itiraz etti.
‘Propaganda konuşmaları yaptığı görülmektedir’
YSK üyeleri Ünal Demirci ve Ahmet Tuncay’ın kaleme aldığı karşı oy yazısında “Cumhurbaşkanı’nın toplantıları ile toplu açılış törenlerinde, mitinglerde milletvekili genel seçimine yönelik olarak bazı siyasi parti ve kişileri doğrudan hedef alan söylem ve eleştirilerde bulunduğu ve bu suretle seçim sonuçlarını etkileyecek mahiyette propaganda konuşmaları yaptığı görülmektedir” denildi.
Bu nedenle iki üye, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) aracılığıyla konunun kurul gündemine gelmesini sağlayacak nitelikte yeni bir karar alınması gerektiği kanaatiyle verilen karara katılmadıklarını açıkladı.
CHP, MHP, HDP, Vatan Partisi itiraz etmişti
YSK’ya daha önce CHP, MHP, Vatan Partisi birer kez, HDP ise dört kez başvurmuştu. YSK’dan Erdoğan’ın mitinglerdeki söylemlerine yaptırım uygulanması istenmişti. YSK başvuruyu, Cumhurbaşkanı’nı denetleme görevi olmadığı gerekçesiyle oybirliğiyle reddetmişti.