Greenpeace'ten imza kampanyası: Sebze ve meyvelerdeki pestisit analizleri açıklansın

Greenpeace, son iki yılda Avrupa’ya gönderilen sebze ve meyvelerin pestisit kalıntıları nedeniyle ‘ciddi riskli’ nitelendirilerek sınırdan çevrilmesine neden olan 165 bildirim yapıldığını duyurdu. Kuruluş, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın pestisit analizlerini paylaşması için kampanya başlattı.

Fotoğraf: Canva

Greenpeace, kırktan fazla ülkede şubesi olan çevreci bir sivil toplum kuruluşu. Amacı, ‘dünya’nın tüm çeşitliliğiyle yaşamı besleme gücünü garantiye almak’ olarak tanımlanıyor.

Kuruluş, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş listelerinde pestisit analizlerinin olmamasını ‘büyük bir eksiklik’ olarak nitelendirerek bir imza kampanyası başlattı.

Kuruluşun X’ten yaptığı duyuru şu şekilde:

“Son iki yıl içerisinde, Avrupa’ya gönderdiğimiz sebze ve meyvelerin pestisit kalıntıları nedeniyle ‘ciddi riskli’ olarak nitelendirilip sınırdan geri çevrilmesine yol açan 165 bildirim yapıldı. İhraç ettiğimiz sebze ve meyve pestisit bildirimleriyle sınırdan çevrilirken, yediğimiz sebze ve meyvenin pestisit analizlerini bilmek hakkımız!

Sağlıklı gıdaya erişim herkesin hakkı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın pestisit analizlerini açıklaması için kampanyayı imzala.”

Pestisitler ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor

‘Pestisit’, bakteri, virüs ve haşerelerin zararlarını ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallara, bazı organik bileşenlere ve dezenfektanlar gibi maddeler ve yöntemlere deniyor.

Son zamanlarda sel, kuralık, yangınların yanı sıra iklim krizinin sonuçlarından bir diğeri de pestisitler oldu.

Hava sıcaklıklarındaki artış, yabani otlar ve zararlı haşerelerin çoğalmasına, bu da daha fazla pestisit kullanımına neden oluyor.

Pestisitler, insanlarda kısırlık, hormonal sistemde ve sinir sisteminde bozukluklar ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Pek çok kişi gıda ve su yoluyla bu zehirlere maruz kalıyor, ancak özellikle tarım işçileri gibi doğrudan pestisitlerle çalışanlar ve bunların uygulandığı bölgede bulunan kişiler özellikle büyük risk altında. 

Zehir etme: Pestisit analizleri de açıklansın

Greenpeace, daha detaylı bir çağrı metnini kampanya sayfası üzerinden ‘Zehir etme: Pestisit analizleri de açıklansın’ başlığıyla duyurdu.

Kuruluş, bakanlığın halk ve çevre sağlığını koruyacak adımları açıklamakta ‘şeffaf davranmadığını’ vurguladı.

Metnin tamamı şu şekilde:

“Tarım ve Orman Bakanlığı Mart 2022’den beri yayımlanmayan taklit-tağşiş listelerini artık anlık olarak paylaşıyor. Sağlığımızı tehdit edecek şekilde üretim yapan firmalar anında ifşa ediliyor, ancak bakanlığın listesinde büyük bir eksik var. Bakanlık listelere pestisit analizlerini dahil etmiyor!

Türkiye’de tarımda pestisit kullanımı hızla artıyor ve topraklarımızı, gıdamızı zehirleyip bizleri hasta ediyor. Kısa vadede akut zehirlenmelere, uzun vadede kanser, hormon bozukluğu, kısırlık gibi ciddi sorunlara dönüşerek halk sağlığını tehdit ediyor. Çocuklar, hamile kadınlar ve çiftçiler pestisitlerden en fazla zarar görenler arasında yer alıyor.

Greenpeace olarak, pestisitlerin zararlarını defalarca kez ortaya koyduk, sağlığa zararlı bu maddelerin yasaklanması için çağrıda bulunduk. Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda halk ve çevre sağlığını koruyacak adımları açıklamakta şeffaf davranmıyor.

Sağlıklı gıdaya erişim hakkımız. Tarım ve Orman Bakanlığının pestisit analizlerini de açıklaması için kampanyayı imzala!”

Sivil toplum kuruluşlarından iktidara: İklimi de bizi de koruyacak bir kanun istiyoruz

Tüketici federasyonundan ‘tarım ilacı’ araştırması: ‘En kirli’ besinler hangileri?