Göçmen gemisi Libya açıklarında alabora oldu: 700 kişinin öldüğü tahmin ediliyor

 

Libya açıklarında göçmenleri taşıyan bir gemi battı. Gemideki yaklaşık 700 kişinin boğularak öldüğü tahmin ediliyor.

Fotoğraflar: Reuters
Fotoğraflar: Reuters

 

Times of Malta gazetesinin haberine göre, İtalya’nın Lampedusa Adası’nın 210 kilometre güneyinde yaşanan kaza gece saatlerinde gerçekleşti.

Gazete, göçmenlerin bir ticaret gemisinin yaklaştığını gördükten sonra aynı noktasında toplandığını ve oluşan ağırlık nedeniyle geminin alabora olduğunu yazdı.

Rescue vessel are seen during the search and rescue operation underway after a boat carrying migrants capsized overnight, in this still image taken from video

Kazanın ardından başlatılan arama – kurtarma çalışmalarında şimdiye dek 28 göçmen kurtarılırken, 26 kişinin de cansız bedenine ulaşıldı.

700 kişinin öldüğünün doğrulanması halinde 2015 başından bu yanan Akdeniz’de yaşanan gemi kazalarında ölen mültecilerin sayısı bin 500’ü aşmış olacak.

Diğer yandan arama – kurtarma operasyonunu sürdüren İtalya ve Malta, Avrupa Birliği tarafından yalnız bırakıldığını söyleyerek Brüksel’in politikalarını eleştiriyor.

AB Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, pazartesi Lüksemburg’da Akdeniz’de yaşanan kazalarını görüşmek için olağanüstü olarak toplanılacağını açıkladı.

Roma – Brüksel arasında yetki tartışması

2011 yılında Tunus’ta başlayan ve Kuzey Afrika ülkelerine yayılan halk ayaklanmaları nedeniyle ülkelerinden kaçan çok sayıda insan, İtalya’ya gitmek isterken Akdeniz’de yaşanan tekne kazalarında hayatını kaybetmişti.

Bu durum önüne geçmek için ‘Mare Nostrum‘ isimli bir arama kurtarma operasyonu başlatılmış, ancak bu operasyon yüksek maaliyet gerekçesiyle Ekim 2013’de sonlandırılmış ve yerine AB’nin öncülük ettiği ‘Triton‘ isimli operasyon hayata geçirilmişti.

Ancak, bu uygulama ülkeler arasında yetki paylaşımı yapılmasını güçleştiriyor. İtalya’ysa tüm sorumluluğunun kendisine bırakıldığını söyleyerek, ‘Trinton‘dan şikayetçi.