Muhteşem vaatler, olağanüstü hukuk reformlarıyla iktidara gelen, yıllar içinde çeşitli değişimlerden geçerek muazzam kişisel servetler edinmeyi ve ülkeyi kara bir sefalete mahkûm etmeyi başaran AKP, bu hafta çarşamba günü 23. kuruluş yıldönümünü kutlayacak.
Bu siyaseti izlerken son günlerde benim aklımda hep aynı kelime dolaşıyor: Midirfillik.
Ekşi Sözlük’de birisi midirfillik için şunları yazmış:
Mehmet Akan’ın Midirfillik oyununa adını veren esrarengiz makine-alet-ürün… Dayanıklı veya dayanıksız tüketim maddesi. Her derde deva olduğu, her kapıyı açtığı, her işi yaptığı söylenir, ama gerçekten ne olduğu, ne işe yaradığı kimse tarafından bilinmemektedir. Belki de bunun sebebi hiçbir işe yaramıyor olmasıdır, bilmiyorum.
O kadar da “işe yaramaz” değil tabii…
Tiyatro Online da Mehmet Akan’ın Midirfillik oyunu
İçin şöyle yazıyor:
Kısa yoldan zengin olmak, tez elden.
Birden yükselmek, demem o ki; tavanı delmek.
Siz de yattığınız yerden kutu kutu kazanmak istemez misiniz?
İstersiniz elbet.
Sizi gidi…
Onlar da istedi. Han, hamam, arazi ve daha nicesi.
Cumhuriyet’in “midirfillik dönemini” yaşadığımız günümüzde, tatilde olmasına rağmen TBMM 15 Ağustos’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ağırlamak için olağanüstü toplanacak.
Öylesine “midirfillik” bir dönem ki bu, atanmış bir memur “anayasayı yok sayma” suçunu gözünü kırpmadan işleyebiliyor ve hukukla hiçbir ilişkisi olmayan açıklamalar yapabiliyor.
Siyaset anlayışları gibi hukukla ilgili de yeni bir dilleri var, “midirfillikçe” konuşuyorlar ve ne dediklerini hiçbir hukukçu anlamıyor.
Cumhuriyet’in bu “midirfillik” döneminde yargı mensuplarına Türkçe yazılmış anayasayı okutamıyoruz, okutsak da anlatamıyoruz.
Bu “midirfillik dönemin” uygulamaları ilerde bir yargı konusu olur mu bilmiyorum ama mizah konusu olacağı yüzde yüz.
Ortada bir anayasa var ama parlamento da bu anayasayı uygulamıyor ve Anayasa Mahkemesi ile kavga ediyor.
Dünya siyaset tarihinde bunu açıklayacak örnekler, bu örneklerin isimleri var mı siyaset bilimcileri anlatsın.
Ama bence “midirfillik”ten daha iyi bir tanım bulmaları çok zor olacak.