Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, ülkelerin iklim değişikliğine yeniden öncelik vermesi gerektiğini, aksi takdirde dünyanın bir felaketle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Guterres, 6 Kasım’da Mısır’da başlayacak COP27 İklim Zirvesi öncesinde New York’ta BBC İklim Editörü Justin Rowlatt’ın sorularını yanıtladı.
İklim değişikliğini arka plana atmak gibi bir eğilimin olduğunu anlatan Guterres, “Bunu tersine çeviremezsek, kötü sonla karşılaşacağız” dedi.
COP27, ülkeleri ikim değişikliği ile mücadele etme yollarını tartışmak üzere bir araya getiriyor. Zirve bu yıl 6-18 Kasım tarihleri arasında Şarm El-Şeyh’te düzenlenecek.
Enflasyon, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, enerji ve gıda fiyatlarındaki artış gibi küresel problemlerin hükümetlerin kafalarını başka yönlere doğru çevrilmesine neden olduğunu vurgulayan Guterres, “İklim değişikliğini uluslararası tartışmanın merkezine geri getirin” dedi.
BM Genel Sekreteri, ülke liderlerinden iklim değişikliğinin en kötü sonuçlarından kaçınmak üzere küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece (C) tutmak da dahil, hayati hedeflerden vazgeçmemelerini istedi.
Guterres, ABD ve Çin’i konferansta birlikte çalışmaya davet etti, dünyanın onların liderliğine güvendiğini savundu.
Tayvan krizi görüşmeleri sonlandırmıştı
Pekin yönetimi ağustosta, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti sonrasında iklim değişikliği konusunda ABD ile işbirliğini sonlandırdığını açıklamıştı.
Zamanımızı tanımlayan sorunun bu olduğunu dile getiren Guterres, “Hiç kimsenin herhangi bir nedenle iklim değişikliği konusunda yapılacak uluslararası eylemleri feda etmeye hakkı yok” dedi ve şöyle devam etti: “Gerçeği söylemek zorundayız. Gerçek şu ki, iklim değişikliğinin dünyadaki birçok ülke üzerindeki etkisi şimdiden yıkıcı.”
Guterres, hükümetlerin gelişmekte olan ülkelere taahhüt edilen 100 milyar dolarlık finansmanı sağlamaları konusundaki ısrarını da yineledi ve fosil yakıt enerji kârları üzerinden alınabilecek aşırı kazanç vergilerinin, bu parayı sağlayabileceğinden bahsetti.
‘Bahisler aptalca’
Ülkeleri daha fazla fosil yakıta yatırım yapmamaya, bunun yerine yenilenebilir enerjiyi desteklemeye çağıran Guterres, “En aptalca şey, bizi bu felakete neyin götürdüğü üzerine bahse girmek” dedi.
İklim protestolarına kendisinin de katılıp katılmayacağı sorulan Guterres, gençken eylemlere katıldığını ama artık işinin ‘barikatlardan barikatlara koşmak’ olmadığını söyledi. Bunun yerine görevinin hükümetlere değişim için baskı uygulamak olduğunu anlattı.
Greta’nın konferansa katılmama kararı
27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konferansına katılmayacağını açıklayan genç iklim aktivisti Greta Thunberg’in orada olmasının ‘oldukça güzel olacağını’ söyleyen Guterres, gençlerin iklim meseleleri üzerinde dikkat çekici çabalarından ise övgüyle söz etti.
Öte yandan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayımlanan bir rapor, üç ana sera gazı olan karbondioksit, metan ve azotoksidin atmosferik seviyelerinin 2021 yılında rekor seviyelere ulaştığını gösterdi.