AKP hükümeti 17 Aralık operasyonu sonrası devletin her kademesinde kadro temizliği yaparken, Başbakanlık merkezindeki farklı birimlere 402 yeni kadro verildiği, bu kişilerin 380’inin de danışman olarak çalışacağı ortaya çıktı.
Milliyet’ten Bahar Atakan’ın haberine göre, düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren torba tasarıya 70’inci maddeyle kabul edildi; böylece 2011’de danışmanlık yapmak üzere oluşturulan ‘Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi’nde ve Başbakanlığın diğer bazı birimlerine 402 yeni kadro açıldı.
Milliyet, ‘kadro dağılımına göre, başta birim olmak üzere 2 genel müdür yardımcısı, 20 daire başkanı, 380 de danışman olarak çalışacak raportörün görev yapacağını‘ yazdı.
Her alanda çalışacaklar
Başbakan tarafından görevlendirilecek olan Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi’nin, düşünce kuruluşu gibi görev yapıp hükümet politikalarına katkı sağlayacağı da belirtiliyor. Birim, ekonomi, tarım, enerji, sosyal politika, adalet, güvenlik, eğitim, kültür, bilim, teknoloji, eğitim ulaştırma, çevre şehircilik ve uluslararası ilişkiler gibi alanlarda Başbakanlığa danışmanlık yapacak. Danışmanlar tüm kamu kurumlarından bilgi isteme yetkisine sahip olacak ve özel raporlar hazırlayacak.
‘Paralel bakanlıklar kuruluyor’
Komisyona katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da birimin esas görevinin danışmanlık yapmak olacağını savunup, “Koordinasyonun iyi yapılabilmesi için bakanlıktan veri akışının gelmesi lazım Başbakanlığa” dedi.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal’sa düzenlemeyi eleştirerek, ”Başbakanlık içinde ayrı bakanlıklar ihdas edilecek. Bu siyasi bir oluşum. Alternatif DPT, Maliye, Hazine kurmaktır. Başbakan, cumhurbaşkanı olamayacağını gördüğü için yarı başkanlık sistemini oluşturmaya çalışıyor” tepkisini gösterdi.