30 Mart seçimlerinde oy sahteciliği iddiasına ilk dava: Kağıthane'de oylama yenilenebilir

 

Trafoya giren kediler‘le hatırlanan 30 Mart yerel seçimlerinde usülsüzlük yapıldığı yönündeki iddialar konusunda ilk kez bir dava açıldı. Savcılık, İstanbul Kâğıthane’deki 1396 nolu sandıktaki oyların sayımında ‘sahtecilik‘ yapıldığı iddiasıyla sandık görevlisi S.Y. hakkında, “Oy sonucunu değiştirmek”, “Seçim tutanaklarını sahte olarak düzenleme” ve “Görevi kötüye kullanmak” suçlamalarından 10 yıla kadar hapis cezası istiyor.

20140329 secim pusula

‘Rakamlarda tahrifat’

Taraf gazetesinden Aysun Yazıcı’nın haberine göre, Kâğıthane ilçesindeki şüpheli 36 sandıktan biri olan 1369 nolu sandıkta, CHP’nin 192 olan oy sayısı 112, AKP’nin 69 olan oyu ise 149 olarak kayıtlara geçti. Ancak CHP’nin sonuçlara itiraz etmesi üzerine yapılan incelemede, 36 sandıkta tahrifat ve kurul oyların yazılmasıyla ilgili çok sayıda usulsüzlük belirlendi. Bilirkişi raporunda da, 1369 nolu sandıkta “rakamlarda karalama ve ilave suretiyle tahrifat” yapıldığı tespit edildi.

İfadesi alınan sandık başkanı S.Y. iddiayı kabul etmezken, bilirkişi raporunda “tahrifatın sınırlı olması, ilave ve üstten gidilme şeklinde yapılması nedeni ile kimin tarafından yapıldığının tespitinin teknik olarak mümkün olmadığı” kanaatine varıldığını bilgisi yer aldı.

Savcılığın usulsüzlük yaptığı tespit edilen diğer 35 sandık hakkında da soruşturma başlatacağı açıklandı. Dava, Kâğıthane’deki seçimlerin yeniden yapılmasına kadar gidebilir.