• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

2024'ün yeme içme trendleri: Sürdürülebilirlik ön planda

12/03/2024 15:42

Amerikan TIME dergisi şeflerden gıda fütürologlarına kadar uzmanlara bu yıl yeme içme sektöründe neler beklendiğini sordu.

Görseller: unsplash

İşte söyledikleri.


Dünya lezzetlerine vurgu

Trend tahmin şirketi WGSN’nin yiyecek içecek bölümünden sorumlu Claire Lancaster’a göre “Yeni nesil şefler, çok katmanlı kültürel kimliklerini yansıtan ürünler yaratıyor.”

Sürdürülebilirliğe yönelik adımlar

Yiyecek ve içecek trendlerini yönlendiren alt akıntılardan biri gezegene sahip çıkma yönündeki kolektif arzu. Örneğin alternatif çikolataların öne çıkması bekleniyor. Kakaoya talep dünya çapında ormanların yok olmasına yol açıyor; üstelik erişim de giderek zorlaşıyor ve pahalılaşıyor. Alternatif çikolata ‘kakaosuz’ yapılıyor ancak tadı yine de çikolatamsı.

ABD merkezli Voyage Foods şirketi, alternatif çikolatasını yapmak için üzüm çekirdeği, ayçiçeği ve protein unu gibi malzemeler kullanıyor. Britanya’daki WNWN Food Labs, kakao çekirdeklerini tahıllar ve baklagiller gibi malzemelerle değiştiriyor.

Mantarlarla eğlence

Şalgam Vegan Tarif Kulübü’nün kurucusu ve şefi Todd Anderson, 2024’te etin yerine mantarların parlayacağını öngörüyor. Pek çok mantarın evde yetiştirilmesi kent insanları için bile kolay.

Sebze partileri

FX’in restoran draması ‘The Bear’da rol alan şef ve restoran işletmecisi Matty Matheson, sebzelerden yana heyecanlı. “Sebze odaklı restoranlarda bir artış görmek üzereyiz” diyor.

Mesela brokoli. Izgara veya püresi giderek popülerleşiyor. Giderek daha popüler hale gelen bir başka teknik: Brüksel lahanasının ‘güzel, çok sağlam’ yapraklarını, kara lahanaymış gibi pişirmek.

Alkolle akşam yemeği

Netflix’teki ‘Drink Masters’ın 1’nci sezonunun galibi miksolog Lauren Paylor O’Brien, yarattığı içecekler için yiyecekleri ilham kaynağı olarak kullanmayı seviyor. 2024’te içkinin mutfağa daha fazla gireceğini öngörüyor. Yakın zamanda gerçekleşen bir etkinlik sırasında, bir kepçe ballı dondurmayı üç damla zeytinyağı ve gazlı viski kokteyliyle eşleştirmiş O’Brien. Bunun ‘duyusal bir deneyim’ olduğunu söylüyor. “Bardaktaki dondurmanın görsel görünümü, dökerken içeceğin karbonatlaşması, hem dondurmadan hem de konserve kokteylden gelen aromalar, zeytinyağı eklemenin getirdiği ek lezzet lezzet ve aromatikler söz konusu.”

Kategori:Diken'e takılanlar, Sürdürülebilirlik, Vitrin-mobil

SON HABERLER

İçişleri Bakanlığı'nın yeni 'hizmeti': 'Gereği Yapıldı'

İçişleri Bakanlığı, vatandaşın suç ve ihlalleri doğrudan bildirmesi için ‘Gereği Yapıldı’ adlı yeni bir mobil uygulama geliştiriyor.

Yeşil reçeteli ilaç yazıp para toplayan doktor: 12 kişiye gözaltı kararı

Düzce merkezli soruşturmada usulsüz yeşil reçeteli ilaç yazıldığı gerekçesiyle biri doktor 12 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Rus yatırımcının 197 milyon avro dolandırılması: 10 gözaltı

Türkiye’de bir Rus yatırımcının 197 milyon avro dolandırıldığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı. 10 kişi gözaltına alındı.

Dört partiden yedi belediye başkanı AKP'ye katıldı

DEVA Partisi’nden üç, Yeniden Refah Partisi’nden (YRP) iki, CHP’den bir, Demokrat Parti’den (DP) bir belediye başkanı AKP’ye katıldı.

Fatih Akın'dan yeni film 'Amrum': Vizyona girmeden birçok ülkeye satıldı

Ünlü yönetmen Fatih Akın’ın yeni filmi ‘Amrum’ Almanya’da vizyona girmeden satıldı.

ABD enflasyonu beklentileri aştı
Bank of America da 'Faiz artabilir' dedi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 899 gündür hapiste

YAZARLAR

Sınıf arkadaşım Furkan Karabay için

Ece Deniz

Bir illüzyon: Çalışırsan başarırsın

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

'İnsan Avı: Usame Bin Ladin': Belgesel mi istihbarat operası mı?

Ayhan Tinin

Edebiyat Müzesi… Şiir Kütüphanesi… Nâzım'ın bavulu küçük İskender'de mi?

C. Hakkı Zariç

Türkiye'nin yeni dili

Mustafa Alp Dağıstanlı

Sürtünmesiz dünya

Göksun Yazıcı

'Av'ını kaybetse de muhabbeti bâki tutanların mekânı 

Behzat Şahin

GÜNÜN 11’İ

Sefer Levent: 'Oğluna Boğaz'da düğün yapan firma sahibi iki ay sonra konkordato ilan etti'

Özge Güneş: TOKİ'nin yeni Kiralık Konut Projesi

Çiğdem Toker: Özel Bahçeli'ye ilk kez bu kadar açıktan bir üslupla sert çıktı

Elif Çakır: Suikast, Serdar Öktem için de devlet için de sürpriz, beklenmedik bir durum değilmiş

Fatmagül Berktay: Türkiye'de artık mahkumun eylemiyle cezası arasında kavramsal bağ kalmamış durumda

Kansu Yıldırım: Bir F-35 savaş uçağı 410 kilogramın üzerinde nadir toprak elementi içerir

Nuray Babacan: TBMM kararıyla da olsa seçimin öne seçilmesi engellenecek mi?

Yılmaz Özdil: Büyükşehirlerde kullanmak üzere köylerden bile 14 yaşında 15 yaşında tetikçi/torbacı topluyorlar

Fatih Yaşlı: CHP'nin tasfiyesi ya da zayıflatılması MHP'nin tarihsel hedefi

Atılım Murat: Altın fiyatındaki sert yükseliş hareketlerinde, madencilik hisseleri genelde geride kalır

Ataol Behramoğlu: Grup Yorum 2025 yılında kırk yaşına basmış oluyor…

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×