Alkollü içkilerin ana maddesi olan ethanolü sindirebilmesini sağlayan ADH4 enzimini inceleyen araştırmacılar, bu enzimin insan vücudunda ilk kez 10 milyon yıl önce aktif hale geldiğini ortaya koydu.
Amerikan haber sitesi Daily Beast’te yer alan habere göre, ABD’deki Santa Fe College’den paleontolog (fosil bilimci) Matthew Carrigan ekibiyle, ADH4 enziminin nasıl çalıştığını inceledi. Carrigan, bu enzimin 10 milyon yıl önce insan vücudunda aktif hale geldiğini ve insanoğlunun alkol tüketiminin 10 milyon yıl önceye kadar uzanabileceğini keşfetti.
Öncelik fermante meyvelerin sindirimi olabilir
Tüm bu bulgulara rağmen, ADH4 enzimi, kendi kendine fermante olan meyvelerin sindirilmesini sağladığı için alkol tüketimiyle doğrudan bağlantılı olmayabilir. Araştımacı Carrigan, araştırmaya dair şüphelerini, “Fermante meyvelerin sindirilmesi için ADH4’e rastlamış olabiliriz, bu durumda alkolün ana maddesi ethanol ikinci seçenek olabilir” diyerek açıklıyor.
Araştırma, saygın bilim yayını “National Proceedings of the National Academy of Sciences” dergisinde de yayımlandı.