Süleyman Yaşar: Dünyada tarım ürünü fiyatları gerilerken, Türkiye'de hızla artıyor

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

 

Dün Türkiye İstatistik Kurumu tarım ürünleri üretici fiyatlarını açıkladı. Buna göre; 2015’in aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre fiyatlar yüzde 1,30 oranında arttı. Yıllık artış ise yüzde 14,02 oranına yükseldi. Bu arada balık üretim fiyatları Aralık ayında yüzde 11,73 oranında arttı. Balık üretici fiyatlarında yıllık artış yüzde 22,12’ye ulaştı.

Dünyada et fiyatları Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında geriledi. Et fiyatlarında yıllık fiyat gerilemesi yüzde 15,1’e ulaştı. Yani dünyada gıda bolluğu var. Üretim hızla artıyor. Fiyatlar geriliyor.

Dünyada tarım ürünü fiyatları gerilerken Türkiye’de hızla artıyor. Artmasının nedeni tarıma gereken kaynak aktarımının yapılmaması oluyor. Ekonominin kaynakları lüks AVM, lüks konut, lüks otomobile aktarılıyor. Dolayısıyla para yok gerekçesiyle tarımsal üretimi artıracak GAP ve Konya Ovası Sulama Projesi bitirilmiyor.

AKP iktidarı 14 yıldır GAP’ı bitiremedi. Oysa sadece GAP’ın bu ülkenin tarımsal üretimini üç kat artıracağını hepimiz biliyoruz. Ama iktidarın umurunda değil. Varsa yoksa lüks AVM, lüks konut yapımına odaklanmışlar. Bir de lüks otomobil tabii.

Süleyman Yaşar’ın yazısı