HDP lideri Selahattin Demirtaş, Özgecan Aslan cinayetiyle gündeme yerleşen kadına şiddette sorunun bir ‘kadın sorunu’ değil ‘erkek sorunu’ olduğunu belirterek kadına şiddet davalarına bakacak özel yetkili mahkeme kurulmasını önerdi.
‘Her konuda kuruyorsunuz, bunda da kurun’

Kadına şiddet davalarına kadın hakim ve savcıların bakması gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Kadına yönelik şiddetle ilgili özel mahkemeler, ihtisas mahkemeleri kurulmalı. Her konuda özel mahkeme kurarlar, bunu yapamazlar” diye konuştu.
Partisinin grup toplantısında konuşan Demirtaş, Özgecan’ın katliyle ilgili konuşmanın zor olduğunu vurgulayarak “Erkek cinsiyetine sahip olmaktan utandığımız bir durumla daha karşı karşıyayız. Özgecan ve katledilen onbinlerce kadının bize bıraktığı mirasla konuya doğru yaklaşım ne olabilir onun üzerinde durmak istiyorum. Bu tek başına bir inanca, bir ideolojiye ya da bir partiye yükleyerek içinden çıkılabilecek bir durum değil” dedi.
‘Bütün egemenlik ilişkilerinin kodlarında var’
Her şeyin kendi etrafında dönüyor olduğunu sanan, buna hükmetme gücünü kendinde gören bir erkek anlayışı olduğunu belirten Demirtaş, bunun Türkiye’de yeni bir durum olmadığını, Özgecan katliamıyla yüzleşmenin de cesaret gerektirdiğini söyledi.
Demirtaş, “En cesur erkek, bununla yüzleşebilen erkektir. Sorun kadın sorunu değil, erkek sorunudur. Bütün egemenlik ilişkilerinin kodları kadın erkek ilişkilerinde saklıdır. Lafta demokrasiyi ağzından düşürmeyip kadının hakları söz konusu olduğunda yelkenleri suya indirenler demokrasiden söz etmesin” diye konuştu.
AKP’liler domine ediyor
Demirtaş, yüzleşmenin köklü ve cesur olmadığı takdirde, toplumun ‘erkek sorunu’ diye bir sorunun olduğunu unutacağı uyarısında bulundu.
Bu konuda hükümeti de eleştiren Demirtaş, hükümeti “Kadınlara baskı erkeklere bir konfor sağlamıyor. Erkekleri de hiçleştiren egemenlik anlayışı aynı kökten besleniyor. Mecliste kurulan ‘Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu’nu AKPli erkek milletvekilleriyle AKPli STK’lar domine etti” diye eleştirdi.
Kadın erkek eşitsizliğinin daha ilkokuldan eğitim sistemiyle beslendiğini kaydeden Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece ders kitaplarındaki fotoğraflara baksanız yeterli. Cumhurbaşkanının dediği gibi kadını erkeğe lütfedilmiş armağan olarak göremezsiniz. Yalan söylüyorlar, dinde böyle bir şey yok. Çocuklarımız ve torunlarımız, binlece yıllık bu egemenlikten kurtulmak istiyorsak bunun adımlarını şimdiden atmalıyız. Özgecan’ın ve katledilen kadınların mirası böyle sahiplenilir, minibüse imdat butonu koymakla değil.”