Yüksekdağ'a yurt dışına çıkış yasağı: Mahkemeye göre kaçma şüphesi var

 

Bir mitingde “Biz sırtımızı Rojava’ya, Kobanê’ye, o karanlık çetelere karşı mücadele verenlere, YPG’ye, YPJ’ye ve PYD’ye yaslıyoruz” dediği için yargılanan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’a ‘kaçma şüphesi’ gerekçesiyle yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Yüksekdağ, 19 Temmuz 2015’te Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki mitingde, HDP için ‘sırtını terör örgütüne dayayan parti’ diyenlere, “Anlamayanlara tekrardan buradan cevap veriyoruz. Biz sırtımızı Rojava’ya, Kobani’ye, IŞİD vahşetine karşı direnen halklara, insanlık mücadelesi yürüten YPG-YPJ’ye, PYD’ye dayıyoruz. Bunu söylemekte hiçbir sakınca görmüyoruz” karşılığını vermişti.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı, bu sözleri nedeniyle Yüksekdağ hakkında ‘terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçlamasıyla soruşturma başlatmış, 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasına Şanlıurfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanmıştı.

‘Kaçma şüphesi uyandırıyor’

Davanın 16 Kasım’da yapılacak duruşması öncesinde Yüksekdağ hakkında mahkeme, ‘kuvvetli suç şüphesi bulunduğu’ ve ‘sanığın kaçacağı şüphesini uyandıran olguların varlığı’ gerekçesiyle yurt dışına çıkış yasağı koydu.

DİHA’nın aktardığı mahkeme kararı şöyle: “Sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şuphesinin bulunması, sanığın kaçacağı şüphesini uyandıran olguların varlığı, atılı suun CMK 100/3 maddesinde belirtilen katalog suçlardan oluşu ve CMK 100/3 maddesi gereğince ‘adli kontrol kararına gerekli görüldüğünde görevli ve yetkili diğer yargı mercileri tarafından da kovuşturma evresinin her aşamasında uygulanır’ hükmü dikkate alındığında sanığın adli kontrol altına alınmasına ilişkin isteminin kabulüne, sanık hakkında CMK’nın 109 ve müteakip maddeleri gereğince adli kontrol tedbirinin uygulanmasına, sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına… oy birliği ile karar verildi.”