Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta aylık bazda yüzde 1.08, yıllık bazda yüzde 16.19 arttı. Bu Haziran 2019’dan bu yana en yüksek oran.

Üretici fiyatları endeksindeki (Yİ-ÜFE) artış ise aylık yüzde 4.13, yıllık yüzde 31.2 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre mart ayı itibariyle 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 13.18, yurt içi üretici fiyatları yüzde 17.04 arttı.
TÜFE, martta geçen yılın aralık ayına göre yüzde 3.71 yükseldi.
Yİ-ÜFE ise Aralık 2020’ye göre yüzde 8.21 arttı.
Merkez Bankası’nın sene sonu için enflasyon beklentisi yüzde 9.4.
Ekonomistler yeni bir kur etkisi olmadığı senaryoda nisanda enflasyonun yılın en yüksek seviyesini göreceğini, sonrasında ise yıl sonuna doğru düşüşe geçeceğini öngörüyordu. Ancak bu beklentiler Merkez Bankası’ndaki başkan değişimiyle birlikte kur şoku oluşması nedeniyle önümüzdeki günlerde yeniden revize edilecek görünüyor.
Revizyonlarda enflasyondaki nisan ayında beklenen zirvenin daha da yükseltilmesi, zirvenin nisandan sonraki aylara sarkması, enflasyonun daha uzun süre yüksek kalması ve beklenen düşüşün daha sınırlı kalması öne çıkıyor.
Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan şu değerlendirmeyi yaptı: “ÜFE, son artışla beraber yüzde 30 üzerine gitmiştir ve TÜFE ile arasında 15 puanlık bir fark oluşturmuştur. Aradaki makasın açılması TÜFE’nin ilerleyen aylarda da yüksek gerçekleşeceğini göstermektedir. Mart ayı sonunda yeniden başlayan bir TL değer kaybı baskısı olduğunu da düşünecek olursak; enflasyon tepe noktası ve yıl sonu hedefine ilişkin risklerin ciddi anlamda yukarı yönde ağırlıklandığını düşünürüz.”
Erken şöyle devam etti: “CDS yükselişinde, Merkez Bankası’ndaki değişiklik sonrası piyasaların yeni başkana daha az kredi açması etkilidir. Sözün özü; halen ek parasal sıkılaşma noktasına teorik olarak daha yakınız. Kavcıoğlu yönetiminin, 15 Nisan PPK’sında ve takip eden mayıs PPK’sında bir faiz indirimine gitmesini beklemeyiz. Hatta ek sıkılaşma mesajları verilebilir.”